Πολιτική

"Αδειάζει" τον Στουρνάρα η ΔΗΜΑΡ

  • 24 Οκτωβρίου 2012, 19:33

Παραμένει ανοιχτό το θέμα των εργασιακών αλλαγών - Η ΚΟ του κόμματος συνεδριάζει στις 18:00 -

«Αδειάζει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα η ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς του επί του ζητήματος των εργασιακών και για την αναφορά του ότι «το πακέτο έχει κλείσει».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, παρά τις νέες εξελίξεις από τις αλλαγές στα εργασιακά, που εμφανίζονται ως υποχώρηση της Τρόικα, επιμένει να θεωρεί ότι οι μεταβολές αυτές δεν αποτελούν αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας.

Όπως λένε από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, «για μας παραμένει ως κρίσιμο να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο ορισμός από την Κυβέρνηση του κατώτατου μισθού».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει στις 18:00, της Τετάρτης στη Βουλή ενώ θα είναι «κλειστή» για τον Τύπο.

Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει ως βεβιασμένες τις κινήσεις και τις δηλώσεις του  κ. Στουρνάρα, με δεδομένο ότι η Αγ. Κωνσταντίνου θέλει να φτάσει η υπόθεση για τα εργασιακά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Επιζητούν να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ η απαίτηση να απεμπλακεί το ζήτημα των εργασιακών από το πακέτο μέτρων και την δόση των 31,5 δισ. ευρώ.  

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο «Βήμα» το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου, όταν επικοινωνήσαμε για να μάθουμε ποια είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ , μετά τις νέες εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά.

Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε: «Δεν θεωρούμε βάση για συζήτηση αυτές τις αλλαγές που επήλθαν. Εμείς διαφωνούμε . Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συζητήσεις.  Ζητάμε την απόσυρση των εργασιακών και να μη συνδεθούν με τα άλλα μέτρα που θα ψηφισθούν και με τη συνέχιση της χρηματοδότησης.  Πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ευρώπη για διαπραγματευση. Και η κυβέρνηση πρέπει να το χρησιμοποιήσει».

Επιπλέον, είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να θεωρηθεί ότι η άρνησή της στην ψήφιση των εργασιακών ενέχει «μικροκομματική διάσταση» και ότι προς αποφυγή του πολιτικού κόστους ελίσσεται για να βρεθεί δίοδος ώστε να μην πάρει επάνω της το «αντεργατικό στίγμα».

Γι αυτό, προβάλλει ως προτεραιότητά της το «να σωθούν τα εργασιακά δικαιώματα» και σε δεύτερο πλάνο ζητά, αν έρθουν προς ψήφιση εργασιακές μεταβολές με τις οποίες διαφωνεί, αυτές να καατεθούν στη Βουλή ξεχωριστά  από το πακέτο μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκο Μπίστη, τον οποίο ενημέρωσε, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, για τις αλλαγές στα εργασιακά, μετά τις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας , αναφερόμενος στην ενημέρωση προς τη ΔΗΜΑΡ για τις νέες εξελίξεις γύρω από το εργασιακό, είχε σημειώσει: «Εγώ μίλησα με τον Νίκο Μπίστη στη ΔΗΜΑΡ και ο υπουργός Εργασίας μίλησε με τον Φώτη Κουβέλη, τους ενημερώσαμε για τις νέες εξελίξεις».

Ο κ. Μπίστης απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την επιλογή του κ. Στουρνάρα να επικοινωνήσει μαζί του για να ενημερώσει τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Μπίστης περιορίστηκε να δηλώσει ότι  «το κανάλι επικοινωνίας της Κυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη περνά μέσα από τον  Δημήτρη Χατζησωκράτη και  τον Σάκη Παπαθανασίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης  Βρούτσης ενημέρωσε αυτά τα δύο στελέχη για τις αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά κατά τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

Από την Αγίου Κωνσταντίνου σχολίαζαν ως «άτυπη» και «ανεπίσημη» την επικοινωνία του κ. Στουρνάρα. Ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ διείδαν στην κίνηση του υπουργού την «αγωνία» του να υπάρξει διέξοδος και συμφωνία, ενώ άλλα στελέχη από το ηγετικό επιτελείο επεσήμαναν ότι ο υπουργός «οφείλει να ξέρει τις διαδικασίες και να μην τις προσπερνά...».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Πολιτική
cron