Πολιτική

ΥΠΕΞ: Η μειονότητα της Θράκης είναι δικό μας θέμα

  • 30 Ιανουαρίου 2013, 22:17

Τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη [βλ. σχετικά εδώ].

«Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις» σχολιάζει η Αθήνα σχετικά με δηλώσεις Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα και το ζήτημα που έθεσε για ακύρωση της ρύθμισης που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή.

«Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Ερντογάν δήλωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ ζήτησε την ακύρωση της πρόσφατης ρύθμισης.

«Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση [που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη] και να ακυρωθεί» δήλωσε.

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Του ζητήσαμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, [του ζητήσαμε] να μη παίρνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους» προσέθεσε.

«Μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε» κατέληξε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι την ώρα πού πλησίαζε η αναχώρηση του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του κ. Σαμαρά για μια συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν κυρίως ορισμένα μέτρα που αποφασίστηκαν τον τελευταίο καιρό για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Πολιτική
cron