Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Media | Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο Τύπος της Παρασκευής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, οι επισημάνσεις τους, η επαναφορά της φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, καθώς και η αντιμετώπιση των κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με επίμονες πιέσεις οι Βρυξέλλες ζητούν... Μείωση των συντάξεων και πάγωμα μισθών και προσλήψεων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "θέμα μείωσης των συντάξεων εγείρουν εμμέσως πλην σαφώς οι Ευρωπαίοι ελεγκτές που βρίσκονται στην Αθήνα και αξιολογούν τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% ως το 2012. Αρνητική ωστόσο είναι η θέση που εξέφρασαν χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

  
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζείτε καλά με 720 ευρώ" Μέτρα - σοκ απαίτησαν από τους υπουργούς οι Ευρωπαίοι ελεγκτές".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έντονη αμφισβήτηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης εκφράζει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ζητεί από το υπουργείο στοιχεία για την απόδοση των μέτρων, που θα κοστίσουν περί τα 25 δισ. ευρώ σε μία τριετία".

 
Η ΑΥΓΗ: "Πρώτη εντολή του "Ευρωκλιμακίου: Ξηλώστε τώρα το ασφαλιστικό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με απανωτές επιθεωρήσεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Άμυνας ξεκίνησε ο πρώτος έλεγχος του κλιμακίου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ελέγχουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας που θα εγκριθεί οριστικά στις 18 Φεβρουαρίου από το Ecofin".

 
ΑΥΡΙΑΝΗ: "16 μισθούς τον χρόνο παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής. Προκαλούν την κοινωνία και κοροϊδεύουν τους Ευρωπαίους οι εθνοπατέρες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "απίστευτη πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα σε μία περίοδο που η χώρα παλεύει να βρει τον οικονομικό της βηματισμό, αποτελεί η διατήρηση των δύο επιπλέον μισθών που λαμβάνουν οι περίπου 1.200 υπάλληλοι της Βουλής".

 
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τι απαιτούν οι ελεγκτές. Μαραθώνιες συναντήσεις με πέντε υπουργούς".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μείωση δαπανών, μείωση συντάξεων. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Περισσότερα μέτρα ελέγχου της σπατάλης στα φάρμακα και στα αναλώσιμα. Φθηνότερες προμήθειες στα νοσοκομεία. Κεντρική παρακολούθηση της λειτουργίας των μονάδων Υγείας. Συγχωνεύσεις στρατοπέδων. Έλεγχο εξοπλισμών. Εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων".

 
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανέτρεψαν τον Προϋπολογισμό. Από "ευρωκόσκινο" τώρα οι δαπάνες των υπουργείων".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεν πείστηκε το κλιμάκιο των κοινοτικών για την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων μέτρων, καθώς, όχι μόνο δεν ήταν επαρκώς κοστολογημένα, αλλά δεν έπεισαν και για την αποτελεσματικότητά τους. Το κλιμάκιο των ειδικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής των μέτρων".

 
ΕΘΝΟΣ: "Καμπάνες σε πέντε υπουργεία. Ασφυκτικό πρέσινγκ από τους ελεγκτές της ΕΕ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καμπάνες" ήχησαν χθες σε πέντε υπουργεία. Το κλιμάκιο των στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ έκανε φύλλο και φτερό τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Άμυνας και Υγείας και απηύθυνε συστάσεις. Ορισμένα από τα μέτρα που προτείνουν έχουν έντονο... άρωμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ελεγκτές του οποίου θα τσεκάρουν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη εβδομάδα".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δώστε σπίτι στον Χιλιανό εδώ και τώρα! Καθυστερείτε κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ιδιότυπη πολιτική τρομοκρατία κατά της Αστυνομίας ασκείται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικό της προϊστάμενο κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ανήγαγε σε βασανισμό μερικά χαστούκια που δόθηκαν στον Χιλιανό Μαχαιροβγάλτη και τον επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν τον ανακήρυξε και "αντιστασιακό".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στη μέγγενη μισθοί, συντάξεις - εργασιακά. "Με 720 ευρώ τον μήνα ζει κανείς άνετα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των συστάσεων για περιορισμό των μισθών στο Δημόσιο, το κλιμάκιο των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων περιέγραψε ως ενδεδειγμένες λύσεις: τη μείωση των συντάξεων, με την επισήμανση ότι "με 720 ευρώ τον μήνα ζει κανείς άνετα", την εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και την περαιτέρω "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η "μαύρη λίστα" των υπερυπουργών. Οι κοινοτικοί τοποτηρητές δεν πείστηκαν από το πρόγραμμα της κυβέρνησης".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "φύλλο και φτερό έκαναν τα οικονομικά βιβλία της κυβέρνησης οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Απηύθυναν προς τους αρμόδιους υπουργούς υπό τη μορφή τελεσιγράφου συστάσεις - "σοκ" για την άμεση περικοπή των δημόσιων δαπανών, μέσα από τη δραστική μείωση των μισθών και συντάξεων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση σαρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Επέστρεψαν νύχτα 3 φόροι. Κληρονομιάς, γονικών παροχών, δωρεών, με ξαφνική τροπολογία".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τροπολογία, που κατέθεσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, επανέρχεται η φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, αυξάνεται κατά 20% ο ειδικός φόρος στα ποτά, ενώ στα καπνά η αύξηση του φόρου φτάνει το 70%, από το 57,5% που ήταν μέχρι σήμερα. Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών θα ισχύει από σήμερα".

 
ΕΣΤΙΑ: "Οι φόροι οδηγούν σε ύφεση. Σε λάθος δρόμο η κυβερνητική πολιτική".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "φοβούμεθα ότι η φορολογία θα εξελιχθή σε μπούμερανγκ για την ελληνική οικονομία. Αφ' ενός διότι αντί να απλουστευθούν οι φόροι ώστε να καταστούν πιό αποδοτικοί, αυτοί περιπλέκονται. Και αφ' ετέρου διότι η αύξησις των φόρων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω ύφεση της οικονομίας".

 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέτωπα ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενα αντιπαράθεσης το γερμανικό μοντέλο στον εκλογικό νόμο και ο νέος "Καποδίστριας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεγάλα εσωκομματικά μέτωπα ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ δύο κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μέσω του νέου "Καποδίστρια". Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, κορυφαία στελέχη έχουν διαμηνύσει ότι διαφωνούν με το σπάσιμο της επικράτειας σε μονοεδρικές περιφέρειες και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους αν δεν αποσαφηνισθεί επακριβώς ο τρόπος επιλογής των βουλευτών".

 
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιέζουν για το Ασφαλιστικό ...οι κοινοτικοί και ζητούν άμεσες λύσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ασφαλιστικό άσκησαν οι κοινοτικοί κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε στην επόμενη συνάντησή τους, στο τέλος Φεβρουαρίου, να είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για την εξοικονόμηση δαπανών, που θα επιτευχθεί μέσω των αλλαγών".

 
ΤΑ ΝΕΑ: "Αναδρομικός φόρος στις γονικές παροχές! Για όλες τις νέες αιτήσεις μεταβίβασης".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυξημένο φόρο, αναδρομικά, με βάση τους νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό, θα καταβάλουν όσοι κάνουν από σήμερα γονικές παροχές και κληρονομιές, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

 
Η ΝΙΚΗ: "Γιουρούσι" στις τσέπες μας. Με τις ευλογίες των Βρυξελλών και την ανοχή της κυβέρνησης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "θύελλα προκαλεί η φοροεπιδρομή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι εάν δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί, η κυβέρνηση θα χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο".

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Βόμβα Λοβέρδου. Οικονομία, Ασφαλιστικό και εκλογικός νόμος αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οργή του υπουργού για την απόρριψη των δικών του προτάσεων και τον αιφνιδιαστικό διορισμό Σπυρόπουλου ως γενικού γραμματέα. Έστειλε σημείωμα στο Μαξίμου και εκφράζει διαφωνία για την κατάτμηση της Β. Αθήνας. Αφήνει ανοιχτό ακόμα και το σενάριο παραίτησης. "Παγετός" στις σχέσεις του με Πάγκαλο - Παμπούκη".

 
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Λευκές σελίδες αντί για σχέδιο. Τα ερωτηματικά μετατρέπονται σε αγωνία για την κοινή γνώμη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την επικοινωνιακή παρουσία του στα ανοιχτά μέτωπα και με τις γενικές διακηρύξεις του από τη Μυτιλήνη, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στους επιτελείς του και στην κοινή γνώμη και, για την ώρα, δείχνει να το καταφέρνει".

 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τα αντιλαϊκά μέτρα - φωτιά απαιτούν απάντηση με ενιαίο λαϊκό αγώνα. Κυβερνητικό "Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "γενικευμένο χαρακτήρα παίρνει η επίθεση σε βάρος του λαού από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - κομμάτων της πλουτοκρατίας. Με τη συναίνεση της ΝΔ και της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, επιδιώκεται να κρυφτεί ότι τα προωθούμενα μέτρα είναι βαθιά ταξικά, αντιλαϊκά".

 
Η ΣΦΗΝΑ: "Φρένο" Γιώργου στις Βρυξέλλες για τη "φοροκαταιγίδα". Σε ΦΠΑ, καύσιμα, μισθούς και συντάξεις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η απόφαση της κυβέρνησης να συντάξει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με τριετή ορίζοντα και όχι τετραετή -όπως αρχικά είχε ειπωθεί- και το οποίο θα υποβάλει στις Βρυξέλλες, χωρίς να λάβει τα έκτακτα εκείνα μέτρα, τα οποία θεωρούσαν όλοι ως σίγουρα, μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου για όποιον θεωρεί ότι τα εισπρακτικά μέτρα έπρεπε οπωσδήποτε να επιβληθούν".

 
Η ΧΩΡΑ: "Οχι Σαμαρά σε αντιλαϊκό εκλογικό νόμο. Πρωτοβουλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και για τη διαφάνεια".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκλογικό νόμο για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προστασία και την ενίσχυση της δύναμης της λαϊκής εντολής".

 
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βούλιαξε" η ανοικοδόμηση στη Βόρεια Ελλάδα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ολα στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη. Με μπαράζ πλειστηριασμών απειλούνται χιλιάδες δανειολήπτες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μαύρα χάλια η αγορά Θεσσαλονίκης. Έρευνες της Interview και του Εμπορικού Συλλόγου".

 
   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 
ΕΞΠΡΕΣ: "Εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ στα Ταμεία εντός του 2010. Δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας προς τα στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αύξηση εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μείωση δαπανών στον τομέα της υγείας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, προσδοκά για εφέτος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας".

 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάκριση υπουργών από ΕΕ. Ασφυκτικές πιέσεις για ψαλίδι στις δαπάνες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσθετες κινήσεις για περικοπή δαπανών του Δημοσίου και ακριβή καταγραφή της απόδοσης των μέτρων την επόμενη τριετία ζητούν οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Οι ελεγκτές ζήτησαν άμεσες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των απασχολούμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας".

 
ΚΕΡΔΟΣ: "Πώς θα επιστρέψουν τα λεφτά. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η αμνήστευση κεφαλαίων, που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, είναι το νέο μέτρο που σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι αφενός θα τονωθεί πολλαπλά η ελληνική οικονομία και αφετέρου θα σταματήσει η εκροή καταθέσεων, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα υπό τον φόβο του πόθεν έσχες".

 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πειστικές απαντήσεις ζητεί η ΕΕ για τα δημοσιονομικά. Απαραίτητη η αναλυτική περιγραφή της εφαρμογής των μέτρων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα για την προέλευση των επιπλέον φορολογικών εσόδων και για την εξοικονόμηση των δαπανών που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας ζήτησε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και της ΕΚΤ από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και από τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, τα οποία επισκέφθηκαν".





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές