Αρχική | Οικονομία | Την Τρίτη ο συντελεστής φόρου στα ακίνητα

Την Τρίτη ο συντελεστής φόρου στα ακίνητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Την Τρίτη ο συντελεστής φόρου στα ακίνητα

Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων, και τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματικό, προς εξειδίκευση οδεύει το νέο φορολογικό καθεστώς στις μεταβιβάσεις ακινήτων, και η τροπολογία για τις γονικές παροχές και δωρεές. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, διευκρινήσεις για τους συντελεστές, το ύψος του αφορολόγητου και τα κλιμάκια, ενδέχεται να δοθούν, την Τρίτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αφορολόγητο θα προσδιοριστεί στις 200 ή 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι συντελεστές φορολόγησης για τις γονικές παροχές αναμένεται να είναι κλιμακωτοί και να αρχίζουν από το 5%.

Τον φόρο ωστόσο για γονικές παροχές και δωρεές αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη οι επικείμενες, έως το Μάρτιο, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πάντως, και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως η ρύθμιση εντάσσεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δημόσια τοποθέτηση του, διεμήνυσε πως «βασικό ζητούμενο από τη νομοθεσία, και ιδίως τη φορολογική, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του δικαίου. Να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση, τι χρωστάει στο Δημόσιο».

Την έντονη αντίθεση τους στις αυξήσεις στον φόρο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων.
Το άλλο μεγάλο θέμα, που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο με σκοπό να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, είναι το  ενδεχόμενο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%.

Εάν υλοποιηθεί ο ενιαίος συντελεστής, θα υπάρξουν θα αυξήσεις σε μερικά προϊόντα, μείωση σε άλλα. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται ότι έχει υποβληθεί στον κοινωνικό διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και εξετάζεται πρόταση για έναν ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες ο οποίος θα καθορίζεται στο 15%.
 
Με ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 15%,  οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά θα πάνε στα ύψη. Δηλαδή σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φάρμακα αλλά και τα τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρισμού που υπάγονται στον μεσαίο συντελεστή 9%.
 
Από την κίνηση αυτή θα προκύψει αύξηση του φόρου κατά 67% και άνοδος των τιμών κατά 5,5%.
Έτσι για άλλη μια φορά θα πληγούν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού καθώς πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης.
 
Αυτό ομώς σημαίνει ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ μεταξύ άλλων σε ρούχα , έπιπλα , καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα, τσιγάρα , αλκοολούχα ποτά κ.α. καθώς σήμερα βρίσκονται στο 19% .
 
Παράλληλα θεωρείται δεδομένη η επιβολή Φ.Π.Α σε υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται: τυχερά παιχνίδια , υπηρεσίες γιατρών, δικηγόρων , συμβολαιογράφων, κάτι που έχει ήδη προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο