Αρχική | Τουρισμός | Καταστροφική για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Καταστροφική για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καταστροφική για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

«Καταστροφική για τον τουρισμό θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 15%», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε ταχτεί υπέρ της μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ μεταξύ 2005 και 2009 η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία αύξησε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ενώ η Ισπανία και Πορτογαλία διατήρησαν τους έτσι κι αλλιώς σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές. Η Κύπρος, ενώ είχε προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή, τον επανέφερε στο επίπεδο του 5%, ενώ η Τουρκία προέβη σε θεαματική μείωση 10 μονάδων.

Η αλματώδης αύξηση της ζήτησης για τον τουρισμό της Τουρκίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ελκυστικό επίπεδο τιμών, επιβεβαίωσε τη θετική ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Αλλά ακόμη και χώρες όπου ο τουρισμός δεν αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία, προχώρησαν πρόσφατα σε μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 7%, ενώ η Γαλλία είναι σταθερά στο 5,5%.

«Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με τους tour operators υπογράφονται κάθε χρόνο από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού και είναι απόλυτα δεσμευτικά για αυτές, μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα μεταφερθεί εκ των πραγμάτων εξ ολοκλήρου στο κόστος λειτουργίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην απασχόληση», προειδοποιεί το ΣΕΤΕ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο