Αρχική | Οικονομία | Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής», προειδοποιεί ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute, με άρθρο του στους Financial Times.

«Υπάρχουν καλές πιθανότητες στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αφότου πολύ κρατικό χρήμα έχει ριχθεί προς τα εκεί, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ να τελειώσει με ένα ‘κανόνι΄», αναφέρει ο Lachman.

Ο ακαδημαϊκός παραλληλίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τη νομισματική κρίση που οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία.

Όπως η χώρα αυτή έδεσε το νόμισμά της με το δολάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερ-πληθωρισμό, έτσι και η Ελλάδα κατάφερε να μπει στη νομισματική ένωση του ευρώ, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική. «Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα πιο κάτω από την Αργεντινή, η Ελλάδα εγκατέλειψε το δικό της νόμισμα για χάρη του ευρώ. Εισήλθε σε ένα κλαμπ του οποίου οι ιδρυτικές αρχές δεν περιέχουν την επιλογή της εξόδου για οποιοδήποτε από τα μέλη του», αναφέρει.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα ακολούθησε μία πολιτική που δεν συνάδει με το νέο νομισματικό της καθεστώς. Όχι μόνο εμφάνισε ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά έχασε και το 30% της ανταγωνιστικότητάς της.

Όπως και στην περίπτωση της Αργεντινής, η Ελλάδα αναγκάζεται να δεχτεί τη βοήθεια εξωτερικών χορηγών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στήριξη υπό όρους στην Αργεντινή, αναβάλλοντας το αναπόφευκτο για μερικά χρόνια, πριν να προτείνει μέτρα προσαρμογής που οδήγησαν σε αναταραχές στους δρόμους. «Δύσκολα μπορεί κανείς να δει ότι η σημερινή κρίση της Ελλάδας θα τελειώσει σε ένα πιο ευχάριστο κλίμα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα προς το στόχο του Μάαστριχτ θα βαθύνει την ύφεση. Εάν επιχειρηθεί η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας με τη μείωση των μισθών, θα φέρει χρόνια επίπονου και πολιτικά απαράδεκτου αποπληθωρισμού», εξηγεί το άρθρο.

«Εάν οι ελληνικές αρχές έχουν να μάθουν κάτι από την Αργεντινή, είναι η τρέλα του να προσπαθεί κανείς να παλέψει το αναπόφευκτο», αναφέρει ο Lachman. «Η Αθήνα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη το συντομότερο. Όμως, αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσονται οι ελληνικές τραγωδίες».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο