Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Κόσμος | 100.000 νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

100.000 νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
100.000 νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι στα συντρίμμια ενώ σε εξέλιξη είναιη διεθνής κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας. Η πρωτεύουσα τη χώρας έχει ισοπεδωθεί.
Το προεδρικό μέγαρο υπέστη τεράστιες ζημιές, ενώ μεγάλα κτίρια, γραφεία, πρεσβείες, καταστήματα, νοσοκομεία και σχολεία κατέρρευσαν από τον σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης [23:53 ώρα Ελλάδας]. Η χώρα αντιμετωπίζει το απόλυτο χάος και λειτουργεί μόνο το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα. 

Ο πρώτος απολογισμός

Μεγάλες είναι οι "πληγές" που άφησε στην Αϊτή ο σεισμός των 7 Ρίχτερ. Οι αρμόδιοι κάνουν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτυπώσουν τα προβλήματα και να έχουν μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής.

Στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς τα κτίρια έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι κατοικούν εκεί και ο πρωθυπουργός της Αϊτής έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σούπερ μάρκετ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σουπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν.

Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους, και οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει από ανθρώπους που πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό περίπου 3 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον καταστροφικό σεισμό και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Το 5οροφο κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσε και μέχρι στιγμής οι αναφορές κάνουν λόγο για 3 νεκρούς Ιορδανούς ειρηνευτές, 4 Βραζιλιάνους, ενώ 8 Κινέζοι θάφτηκαν στα συντρίμμια και ακόμη 10 αγνοούνται. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί στην ιστορία του ο ΟΗΕ. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν μετά το σεισμό προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς "οι περισσότεροι" εργαζόμενοί της.

Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι "η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής" μετά το σεισμό, αλλά "και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί". 
 
Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε.

Μεγάλη κινητοποίηση για να ανακουφιστούν τα θύματα.
Ο πρόξενος της Αϊτής στην Αθήνα Λεμπρέμ Ιβελκ μιλώντας στο NewsIt.gr δήλωσε ότι αμέσως και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο Δήμος της Αθήνας, αλλά και πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να στείλουν στην Αϊτή φαρμακευτικό υλικό και ρουχισμό. Από το

πρωί δεκάδες φοιτητές αλλά και μετανάστες  από το πολύπαθο νησί έφτασαν στο προξενείο προκειμένου να μάθουν νέα για τους δικούς τους, ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόξενος «η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, το ίδιο και οι μεταφορές, αφού τα πάντα εκεί έχουν δυστυχώς ισοπεδωθεί». Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο πρόξενος, δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες τουρίστες ή επισκέπτες στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει 3 εκατ. ευρώ ως μία πρώτη έκτακτη βοήθεια στην Αϊτή.Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο οργανισμός ετοιμάζει μεγάλη κινητοποίηση με διασώστες και τρόφιμα.

Οι ΗΠΑ μετά το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 72 διασώστες και έξι εκπαιδευμένους σκύλους προκειμένου να βοηθήσουν τις έρευνες, ενώ αποπλέουν από την χώρα και σκάφη της ακτοφυλακής. Λίγο αργότερα το Πεντάγωνο είπε ότι ετοιμάζεται να στείλει στρατό προκειμένου να βοηθήσει. 

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια και 120 Γάλλους διασώστες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ μίλησε για "πλήρη καταστροφή της πρωτεύουσας" .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η χώρα του είναι "έτοιμη να προσφέρει όποια ανθρωπιστική βοήθεια ζητηθεί" και ομάδα Βρετανών που θα παράσχει βοήθεια στους επιζώντες ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Γκάντγουϊκ όταν καθαριστεί από το χιόνι.

Ομάδες διασωστών που θα βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των θυμάτων στέλνουν η Ισλανδία, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Κίνα και το Ισραήλ.

Στη Ρώμη, ο πάπας Βενέδικτος έκανε έκκληση για διεθνή παροχή βοήθειας και είπε ότι η καθολική εκκλησία θα κινητοποιήσει όλα τα δίκτυα της προκειμένου να ανακουφίσει τα θύματα.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές