Αρχική | Οικονομία | Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα χρέη

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα χρέη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα χρέη

«Αν δεν διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά έγκαιρα και αποτελεσματικά,οι επισφάλειες θα αυξηθούν σε μερικούς μήνες και θα έχουμε μεγαλύτερο κόστος και για το ίδιο το πιστωτικό σύστημα» επεσήμανε η Λ. Κατσέλη

Oι σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις χθεσινές αλλαγές, έχουν ως εξής:

* Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών που προκλήθηκαν μετά την 30ή Ιουνίου 2007 και δεν υπερβαίνουν το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

* Η εξυπηρέτηση των οφειλών αυτών γίνεται με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής, ενώ διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού που σωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

* Η ίδια δυνατότητα επεκτείνεται και σε οφειλές από δάνεια και πιστώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 και οι δανειολήπτες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν ωςτις 15 Μαΐου ποσό ίσο με το 10% της οφειλής που προκύπτει, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.

* Για τις «ενήμερες» οφειλές- που αποτελούσαν το σημείο των πλέον έντονων τριβών με τις τράπεζες- μειώθηκε το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που ήταν αρχικώς το σύνολο των οφειλών που μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση και πλέον οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας για δάνεια ως 350.000 ευρώ, αγροτικούς συνεταιρισμούς για δάνεια ως 350.000 ευρώ, επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας για δάνεια ως 200.000 ευρώ, αγρότες χωρίς προϋποθέσεις, όπως και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαϊές και φυσικές καταστροφές από το 2007 ως σήμερα.

* Και στις δύο περιπτώσεις οι αιτήσεις για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 15 Απριλίου 2010.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
3.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο