Οικονομία
Οχτώ χιλιάδες απολύσεις για να σωθούν οι τράπεζες

Οχτώ χιλιάδες απολύσεις για να σωθούν οι τράπεζες

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 09:11

Ένα ευρύτερο σχέδιο μείωσης του προσωπικού των τραπεζών το οποίο συνολικά φθάνει τους 63,3 χιλ εκπονείται. Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι αν καθυστερήσει περισσότερο η ανάπτυξη και δεν υπάρξουν άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες εξόδου από την κρίση οι τράπεζες θα πρέπει να αγγίξουν και το ανελαστικό κόστος δηλαδή να μειώσουν το προσωπικό κατά 5000 με 8000 άτομα.

Πάντως φαίνεται ότι προβάλλεται ένα βασικό επιχείρημα. Το 2007 οι τράπεζες αριθμούσαν 52 με 55 χιλ άτομα και τα  κέρδη που αντιστοιχούσαν ανά εργαζόμενο ήταν 94,3 χιλ ευρώ το χρόνο.

Το 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες 450 εκατ ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα επιτύχουν κέρδη 700-800 εκατ ευρώ
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κέρδη που θα αντιστοιχούν ανά εργαζόμενο το 2011 θα είναι 12,6 χιλ ευρώ.

Προφανώς και υπάρχει μια ανατροπή σκηνικού και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα πρέπει να μπορούν να αγγίξουν και το κεφάλαιο της μείωσης προσωπικού το οποίο σε μια περίπτωση συγχώνευσης δεν θα είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά προαπαιτούμενο.
Εν τω μεταξύ με μια ανατρεπτική απόφαση το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011 με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες που φθάνουν τους 63,3 χιλ να ενταχθούν στο καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα ανεξάρτητα αν η τράπεζα είναι κρατική, ή ιδιωτική.

Παράλληλα έρχεται μια νέα τομή στα εργασιακά με την ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των συνθηκών εργασίας.
Όπως σχεδιάζεται οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό επίπεδο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο τους οι 67 χιλ εργαζόμενοι των τραπεζών θα λειτουργούν με βάση κριτήρια ιδιωτικού τομέα.
Είναι προφανές ότι η ΟΤΟΕ έχει αλλάξει πλέον  στρατηγική. Έχει πάψει να ζητάει αυξήσεις και πλέον επικεντρώνεται στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η βασική προτεραιότητα της ΟΤΟΕ είναι και ορθά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Με ρεαλιστικούς όρους οι θέσεις εργασίας μπορεί να διασφαλιστούν αλλά είναι προφανές ότι και οι τράπεζες θα ζητήσουν υποχωρήσεις από τους εργαζομένους.
Ωστόσο λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκείται στα τραπεζικά κέρδη και συνάμα της απόφασης ουσιαστικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, πολλοί δεν αποκλείουν ότι αργά η γρήγορα θα έρθει και μείωση προσωπικού.

Στην Ελλάδα εργάζονται συνολικά 67 χιλ τραπεζοϋπάλληλοι, εκ των οποίων οι 57,7 χιλ σε ελληνικές τράπεζες 5,6 χιλ σε ξένες, 2,3 χιλ σε συνεταιριστικές και 2,3 χιλ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι συνολικά  67 χιλ  τραπεζοϋπάλληλοι θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και φυσιολογικής αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης κατά 8   χιλ περίπου στα επόμενα 2 χρόνια.
Οι 8 χιλ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε μείωση κόστους 300 εκατ ευρώ στο σύστημα την επόμενη 2ετία.
Οι τράπεζες που διαθέτουν το περισσότερο προσωπικό στην Ελλάδα είναι
Εθνική 12.500 εργαζόμενοι,  Eurobank 7500 , Alpha 7500, Εmporiki 4800,  Πειραιώς 5000 εργαζόμενοι,  Τράπεζα της Ελλάδος 2330 εργαζόμενοι , ΑΤΕ 6400,  ΤΤ 2400 εργαζόμενοι, Geniki 1700 εργαζόμενοι, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 474 εργαζόμενοι.

bankingnews.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron