Οικονομία
Τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

  • 15 Απριλίου 2011, 17:04

Στα 26 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά η δημοσιονομική προσαρμογή για την περίοδο 2012 - 2015, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τα 3 δισ. ευρώ του στόχου καλύπτονται μέσα στο τρέχον έτος, ενώ στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων προβλέπει:

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34% το 2012, με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ, περιορισμό του ποσοστού στον ΟΤΕ το 2011 και πώληση όλης της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ (34%) το 2012, προβλέπει μεταξύ άλλων το μεσοπρόθεσμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδριάση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό.

Ακόμη, στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων με μείωση το 2011 της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών τις ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα �ΕΥΑΘ και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.

Επέκταση το 2012 της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΔΑΑ με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου «ώστε να εισέλθουν νέα ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου (κατά το πρότυπου του ΔΑΑ) το 2012 για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ το 2011 θα υπάρξει νέος νόμος διαχείρισής τους.

Στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά σχήματα, σε συνδυασμό με την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού για την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μείωση των διοδίων. Το 2011 αποκρατικοποιείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ.

Στις λιμενικές υποδομές προωθείται από το 2012 η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα και τους κυριότερους περιφερειακούς λιμένες. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση των μαρίνων.

Για την ATEbank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την προσπάθεια αναδιάρθρωσης προβλέπεται μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, το οποίο όμως θα κρατήσει δημόσιο έλεγχο.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριοεπισημαίνεται πως «παραμένει ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τον ιδιαίτερο ρόλο του και έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα».

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων εντός του 2011, αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ιπποδρόμου το 2012, πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Καζίνο της χώρας, και ρύθμιση και παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ, πώληση μετοχών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το 2011 και προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το 2012 στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΕΛΒΟ .

Γενικότερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τονίστηκε ότι ήδη έχει αρχίσει η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου ακίνητης περιουσίας. Όπως υπογραμμίστηκε, άμεσα προωθείται η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημουσίου που κατέχουν η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, για το Μάρτιο- Απρίλιο 2011 είναι προγραμματισμένη η πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, τον Ιούνιο τοποθετείται η προώθηση του πρώτου χαρτοφυλακίου και το Δεκέμβριο του δεύτερου, ενώ ένα χρόνο αργότερα τον Ιούνιο του 2012 προγραμματίζεται η παράδοση του τρίτου χαρτοφυλακίου και το Δεκέμβριο 2012 του τέταρτου.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται να υλοποιηθεί στη χώρα μας την περίοδο 2012-2015, αυτό προσδιορίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ.

 Στα 26 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή 2011-2015

Τα 12 βασικά σημεία και στόχους, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 26 δισ. ευρώ (11,4% ΑΕΠ) μέχρι το 2015, παρουσιάζονται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αναλυτικά οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου και το προβλεπόμενο όφελος:

α) Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, η μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος και η αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

β) Μείωση λειτουργικών δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ ή 1% ΑΕΠ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών στα Υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π.χ. Δημόσιες σχέσεις κ.λπ.) και η περαιτέρω μείωση άλλων δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δαπάνες μετακίνησης Τύπου, κόστος διαχείρισης ΠΔΕ κ.λπ.) με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.

γ) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ώστε να καταγραφεί μείωση δαπανών κατά 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ. Κυριότερες συνισταμένες είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, καθώς και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων.

δ) Αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ για την εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ ή 1% ΑΕΠ. Ειδικότερα, προβλέπεται η εντατικοποίηση πλάνων αναδιάρθρωσης και επικέντρωση στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, νέα σχέδια αναδιάρθρωσης για νέες ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΡΤ, ΕΑΒ κ.λπ.), έσοδα από νέες εμπορικές δραστηριότητες, εξορθολογισμός τιμολογίων, καθώς και αύξηση παραγωγικότητας.

ε) Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

στ) Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

ζ) Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

η) Μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ο ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών και η στόχευση προνοιακών επιδομάτων.

θ) Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης για την εξασφάλιση εσόδων 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάρτιση  επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό, καθώς και η αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

ι) Μείωση φοροαπαλλαγών, με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.

ια) Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας στο 12% (από το 26% που είναι σήμερα), όπως είχε εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας, Λ.Κατσέλη.

ιβ) Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους, για εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% ΑΕΠ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron