Πολιτική
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Συμφωνία για ποινική δίωξη του Τσοχατζόπουλου

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Συμφωνία για ποινική δίωξη του Τσοχατζόπουλου

  • 06 Ιουνίου 2011, 19:01

Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -σε ότι αφορά στα αδικήματα παραπομπής- συμφωνεί και η ΝΔ η οποία στις πορισματικές της θέσεις προσθέτει και το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας που κοινώς εννοεί την κατασκοπεία.
Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου προτείνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα για να καταθέσει το πόρισμά της.
Η ποινική δίωξη αφορά το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος για το διάστημα 1η Νοεμβρίου 1999 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2007 κατά το οποίο – σύμφωνα με του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ο πρώην υπουργός έλαβε τουλάχιστον 7. 777. 373 δολάρια.
Επίσης προτείνεται να παραπεμφθεί για φυσική αυτουργία και ηθική αυτουργία σε πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την περίοδο 17 Νοεμβρίου 1999 έως 16 Απριλίου 2010. Η επιτροπή θα ζητήσει εξάλλου, από τον πρόεδρο της Βουλής την διαβίβαση του πορίσματός της στον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δώσει εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μεταξύ άλλων να ασκηθεί αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του δημοσίου.
Να ληφθεί επίσης κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο, όπως κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και άλλων τίτλων που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του δημοσίου. Τέλος ζητείται να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.
Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -σε ότι αφορά στα αδικήματα παραπομπής- συμφωνεί και η ΝΔ η οποία στις πορισματικές της θέσεις προσθέτει και το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας που κοινώς εννοεί την κατασκοπία.
Πέραν των απαιτήσεων κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει εξάλλου να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και τη Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρίας FERROSTAAL.
Επίσης, να ασκήσει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχόμενου προσώπου στην Ελλάδα και στη Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρίας FERROSTAAL, η οποία χαρακτηρίζεται στο πόρισμα δράστης εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron