Πολιτική
Μπουτάρης: Θα στείλω τη δημοτική αστυνομία στο Θεοδωράκη

Μπουτάρης: Θα στείλω τη δημοτική αστυνομία στο Θεοδωράκη

  • 08 Ιουνίου 2011, 16:27

Επιμένει στην απόφασή του να μην παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για τη συγκέντρωση της «Σπίθας» αύριο το απόγευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα στείλει τη δημοτική αστυνομία να κόψει μια κλήση για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «νταηλίκι» του Μίκη Θεοδωράκη.
«Εγώ τον σέβομαι τον Θεοδωράκη. Το νταηλίκι όμως ότι «θα πάω και θα την καταλάβω» δεν το καταλαβαίνω. Είναι λίγο περίεργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ αντιπρότεινε η συγκέντρωση να γίνει στη Νέα Παραλία ή στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς.
«Οι πολίτες και η αγορά δεν μπορούν να δεχθούν πολυπληθείς συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις και να καταργείται η έννομη τάξη», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
Όπως τόνισε ο ίδιος «ακόμα και αν καταλάβει την πλατεία δεν έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε» και πρόσθεσε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να του κόψει μια κλήση η δημοτική αστυνομία για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.
Εξάλλου, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι είναι απόφαση του δήμου να μην γίνονται συγκεντρώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και σημείωσε ότι το ίδιο έγινε με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τον Ηρακλή.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να έρθει από σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί, όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το απόγευμα θα στηθεί μια μικροφωνική εγκατάσταση έτσι ώστε ο κ. Θεοδωράκης να έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί στους κατοίκους της πόλης.

Κόντρα για την πλατεία Αριστοτέλους
Όπως αποκάλυψε χθες με δημοσίευμά της η Voria.gr, η κόντρα μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και του Μίκη Θεοδωράκη ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του πρώτου να μην παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για την προγραμματισμένη για την Πέμπτη πολιτική εκδήλωση του μουσικοσυνθέτη και επικεφαλής της Σπίθας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, «ο δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης».
Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης με ανακοίνωσή του διεμήνυσε χθες ότι σε «περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα “καταλάβω” μόνος μου τον δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους, και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».
Παράλληλα, όπως εκτίμησε θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. «Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευόμενης δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στην Θεσσαλονίκη, γνώριζα το κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις», εξηγεί και συνεχίζει «σήμερα όμως, σε συνθήκες δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο δήμαρχος με τον πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χθες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου».
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση της Σπίθας ανάλογη με αυτή στα Προπύλαια και με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη.
Τον κ. Θεοδωράκη θα προλογίσουν ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Ιωάννης Πολυμένης, Οικονομολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, ο Νότης Μαριάς, Οικονομολόγος, αν. καθηγητής Θεσμών Ε.Ε, Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κώστας Ζουράρις, πολιτειολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Σημειώνεται ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος είχε κληθεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση της Σπίθας, με ανακοίνωσή του χθες, γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τη διοργάνωση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron