Διεθνή
Κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν

Κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν

  • 09 Ιουνίου 2011, 12:09

Ποσοστό 46,5% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Το ποσοστό αυτό θα του δώσει αυτοδυναμία με περισσότερες από 330 έδρες, με αποτέλεσμα να μπορεί να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος στην Εθνοσυνέλευση, το οποίο όμως θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 10,8% και οι ανεξάρτητοι που στηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6,7%.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει μεν την αυτοδυναμία, αλλά όχι τις 367 έδρες που θα του έδιναν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που προϋποτίθεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς να χρειάζεται δημοψήφισμα.

Το Σύνταγμα μπορεί να περάσει και με την ψήφο 330 βουλευτών, στη συνέχεια όμως θα πρέπει να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος.

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για δύο ενδεχόμενα: Πρώτον, αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος με έδρες περισσότερες από τις 330, αλλά λιγότερες από 367, και δεύτερον, αυτοδυναμία με έδρες λιγότερες από τις 330, αλλά περισσότερες από τις 276, που είναι το όριο της σχετικής πλειοψηφίας.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που αναπαράγεται από κύκλους προσκείμενους στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και από ανάλογες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα με κοινοβουλευτική δύναμη που δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron