
Ξεφορτώνουν οι γερμανικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα
Τελευταίως, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ότι οι γερμανικές τράπεζες κινδυνεύουν άμεσα από την επιδείνωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, σε αυτή την παραδοχή υποστηρίχτηκε προσφάτως και η ελπίδα(;) συμμετοχής των ιδιωτών (τραπεζών και θεσμικών επενδυτών) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της οικονομίας μας.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Bundesbank, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα οι γερμανικές τράπεζες έχουν καταφέρει να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους περίπου από το 1/3 των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αντρέ Κίνλεντς (Andre Kühnlenz) στην εφημερδία Financial Times Deutschland, με τίτλο «Deutsche Banken lassen Griechen doch hängen», τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011, οι τράπεζες είχαν ελληνικά ομόλογα αξίας 10,3 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Απριλίου 2010 είχαν ομόλογα αξίας 16 δισ. ευρώ.
Η μείωση των διαθεσίμων των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα δείχνει ότι αυτές δεν τήρησαν την συμφωνία του Μαΐου 2010 για τη διατήρηση των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους, η οποία είχε προκύψει μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), του προέδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν (Josef Ackermann) και του προέδρου της DZ - Bank Βόλφγκανγκ Κίρς (Wolfgang Kirsch).
Η εν λόγω συμφωνία τότε έθετε τις βάσεις για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ σήμερα καθίσταται άκρως ασαφές το εάν οι τράπεζες είναι σε θέση να διαδραματίσουν κάποιον σημαντικό ρόλο στο δεύτερο πακέτο διάσωσης. Κι αυτό, επειδή η ελαχιστοποίηση της συμμετοχής ιδιωτών στην κατοχή ελληνικών ομολόγων στερεί μεγάλο τμήμα από την δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να «παρασύρουν» τους ιδιώτες σε συμμετοχή στο σχέδιο σωτηρίας της χώρας.
Βεβαίως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατέστησε χθες σαφές ότι, αν και η ίδια επικροτεί την άποψη του υπουργού της των Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (που θα συνίσταται αφενός σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και αφετέρου σε επιπλέον χρηματική βοήθεια), δεν μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα αντιδράσουν οι ιδιώτες επενδυτές - κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων.
«Πρέπει να συμβάλουν και οι ιδιώτες», τόνισε η κα Μέρκελ ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελευθέρων Δημοκρατών, σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων βουλευτών, «αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο αυτοί είναι πρόθυμοι». Και συμπλήρωσε: «Συμβουλεύω να δεχθούμε αυτό το στοιχείο. Μία σκληρή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με αναγκαστική παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή… Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες συνέπειες θα είχε μια τέτοια εξέλιξη σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο… Αφήστε αυτές τις χώρες να σταθούν στα πόδια τους».
Τελευταίες Ειδήσεις
13 Αυγούστου 2011, 15:37
"Κουνά το μαντήλι" και στην Ιταλία ο 13ος μισθός!
13 Αυγούστου 2011, 15:29
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Ρουμάνων διακινητών πλαστού χρήματος
13 Αυγούστου 2011, 15:26
"Το Μνημόνιο οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση"
13 Αυγούστου 2011, 15:21
"Βόμβα" έτοιμη να εκραγεί η αερ/κή βάση Πάχης Μεγάρων
13 Αυγούστου 2011, 14:12
Αυστηρότεροι όροι δόμησης στους μικρούς οικισμούς
13 Αυγούστου 2011, 14:10
Καίγεται δάσος στην Αιτωλοακαρνανία
13 Αυγούστου 2011, 14:08
Τεθωρακισμένα "σφυροκοπούν" την Λατάκεια της Συρίας
13 Αυγούστου 2011, 14:05
Απέτρεψαν την αυτοκτονία του τελευταία στιγμή
13 Αυγούστου 2011, 14:03
Με 88.000 ευρώ στην τσέπη έγιναν "καπνός"
13 Αυγούστου 2011, 13:58
"Στους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ ο Γκετσεβίτσιους"