Κοινωνία
Σταματά η χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΟΤΕ

Σταματά η χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΟΤΕ

  • 10 Ιουνίου 2011, 06:28

«Στοπ» στη χορήγηση φαρμάκων στους εργαζομένους και συνταξιούχους του ΟΤΕ, προτίθενται να βάλουν από την 1η Ιουλίου οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας ανάλογη τακτική με αυτή που εφαρμόζουν ήδη στους ασφαλισμένους των ταμείων της ΔΕΗ και του λιμενικού.

«Η οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων είναι οικτρή» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τα φαρμακεία που κυμαίνονται μεταξύ 7-8 μήνες για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ και φθάνουν τα δύο έτη για το λιμενικό.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για την οικονομική κατάσταση των φαρμακείων σε σχέση με την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας, ο κ. Θεοδοσιάδης είπε πως σήμερα οι συνολικές απαιτήσεις των μελών του ΦΣΘ από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπερνούν το ποσό των περίπου 40 εκ. ευρώ.
«Μόνο στο νομό της Θεσσαλονίκης από τα λεγόμενα μικρά ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά του στρατού, του ναυτικού, το ΤΣΑΥ, το ΤΕΒΕ κλπ, η οφειλή φθάνει τα 22 εκατ. ευρώ», εξήγησε ο ίδιος και διευκρίνισε πως το ποσό αυτό αφορά πληρωμές που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην καλύτερη περίπτωση πριν 3 μήνες και στη χειρότερη πριν από 24 μήνες.

Καθυστερήσεις στην εξόφληση υποχρεώσεων παρατηρούνται, βέβαια, και από τον ΟΠΑΔ, το ταμείο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, όμως η κατάσταση σταδιακά έχει αρχίσει να βελτιώνεται. «Δεν είναι πολύ καλά τα πράγματα στον ΟΠΑΔ, αλλά είναι καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, αποκαλύπτοντας πως ανάλογα με το φαρμακείο το συγκεκριμένο ταμείο χρωστά από 2 έως 4 μήνες για το 2010, καθώς και 2 μήνες για το 2011. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μια συνολική οφειλή της τάξης των 16 έως 24 εκατ. ευρώ, για το συνολικό χρονικό διάστημα των ανεξόφλητων οφειλών, δεδομένου ότι σε μηνιαία βάση οι πληρωμές του ΟΠΑΔ κινούνται, παραδοσιακά, στα 4 εκ. ευρώ.
Σε πανελλαδικό επίπεδο δε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, οι απαιτήσεις που έχουν τα φαρμακεία από τα μικρά ταμεία και τον ΟΠΑΔ, ανέρχονται στο ποσό των 150 εκ. ευρώ και αφορούν πληρωμές που θα έπρεπε να έχουν γίνει έως και 6 μήνες πριν.

«Για τον κλάδο των φαρμακοποιών, η αγορά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο στηρίζεται καθαρά στις πληρωμές του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Αυτά τα δύο ταμεία πληρώνουν κανονικά με βάση τα συμφωνηθέντα» αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο τζίρος στα φαρμακεία του νομού έχει υποχωρήσει κατ’ ελάχιστο 35% σε σχέση με πέρυσι. «Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι από τις χειρότερες σε ό,τι αφορά στην οικονομική τους κατάσταση», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει πως τους τελευταίους μήνες του 2010 και στους πρώτους του 2011 έχουν κλείσει 5 φαρμακεία γιατί δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ άλλα περίπου 50 είναι αυτά που κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου 3918 που δίνει δικαίωμα να συνεταιριστούν δύο φαρμακεία για να μοιραστούν τα έξοδα και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Μάλιστα ο αριθμός των φαρμακείων που επιλέγουν αυτή την οδό, κατά τον κ. Θεοδοσιάδη αυξάνει διαρκώς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron