ΝΔ: Όχι στο Μνημόνιο, ζήτω το Μνημόνιο!

ΝΔ: Όχι στο Μνημόνιο, ζήτω το Μνημόνιο!

  • 29 Μαϊου 2011, 11:08

Στο «Ζάππειο 2» ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε την ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ενός «δημιουργικού σοκ», αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπαναχώρησε στην αρχική τοποθέτηση του κόμματός του περί καθολικής άρνησης των δυσβάσταχτων και καταστρεπτικών για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες όρων του Μνημονίου. «Η συναίνεση στο λάθος είναι έγκλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει το «ρεαλιστικό σχέδιο της ΝΔ».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας «που πέτυχαν καλύτερους όρους με διαπραγμάτευση -κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου», και διατράνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει -δοθείσης της δυνατότητας- σε επαναδιαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου, θεωρώντας το ως ατυχή και επικίνδυνη για τον τόπο λύση αντικατάστασης του αποτυχημένου προηγούμενου.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο, και υπό την διαρκή πίεση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας για συναίνεση, η ΝΔ κατέληξε σε έξι βασικά σημεία που κατά κοινή ομολογία μπορούν να θεωρηθούν ως τομείς σύγκλισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις κυβερνητικές θέσεις: 

1) Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις (όχι όμως για λόγους μόνον εισπρακτικούς).

2) Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσω συμψηφισμών.

3) Πλήρης νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ρυθμίσεις για την παραθεριστική κατοικία.

4) Επαναπατρισμός κεφαλαίων και Περιουσιολόγιο.

5) Σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων».

6) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «fast track» στη Δικαιοσύνη και εργασιακή εφεδρεία.

Εν ολίγοις, η ουσιαστική διαφωνία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων παραμένει στο φορολογικό - φοροεισπρακτικό πεδίο, με την ΝΔ να αποδέχεται τις ρυθμίσεις και επιταγές του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σταθεροποίησης -επομένως και του Μνημονίου εν συνόλω!

Υπό αυτό το πρίσμα αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον ισχυρισμό τού κ. Σαμαρά ότι αυτός και η παράταξή του λένε «όχι» στο Μνημόνιο. Η κρατούσα άποψη είναι ότι με το «Ζάππειο 2» επιχειρήθηκε ένα ακόμη μπαράζ εντυπωσιακών πλην όμως ψευδεπίγραφων συνθηματολογικών πυροτεχνημάτων, η σημειολογία των οποίων παραπέμπει σε μία εκ των ων ουκ άνευ σύμπλευση αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης εν όψει ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων για οικονομική σωτηρία.

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο



cron