Ανάλυση
Αγορά κατοικίας: Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας

Αγορά κατοικίας: Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας

  • 17 Ιουνίου 2011, 12:13

Η ύφεση θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές των ακινήτων; Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην αγορά κατοικίας δεν πρόκειται να ζήσουμε φαινόμενα κατάρρευσης των τιμών ανάλογα με εκείνα της Ιρλανδίας όπου από το 2007 μέχρι σήμερα το μέσο επίπεδο των τιμών κατοικιών έχει υποχωρήσει σχεδόν 50%.

Το realestatenews.gr, απευθύνθηκε σε οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι ασχολούνται με την ανάλυση της αγοράς κατοικίας προκειμένου να διατυπώσουν την άποψη τους για τους λόγους που οι τιμές των κατοικιών εμφανίζουν αυτή τη σταθερότητα.

1ος λόγος: Περίπου το 80% του αποθέματος των κατοικιών έχει αποκτηθεί με χρήματα αποταμιεύσεων των ιδιοκτητών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν από τις τράπεζες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αυτό αποτρέπει μαζικά φαινόμενα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

2ος λόγος: Οι κατασκευαστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοχρηματοδότησαν τις κατασκευές τους. Δηλαδή την περίοδο της άνθησης της οικοδομής χρησιμοποίησαν δικά τους κεφάλαια προκειμένου να κτίσουν. Αυτό τους επιτρέπει σήμερα να διατηρούν αμετάβλητες τις τιμές καθώς δεν πιέζονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Έτσι, οι τιμές των καινούργιων σπιτιών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό επηρεάζει και τις τιμές των μεταχειρισμένων.

3ος λόγος: Το κατά κεφαλήν ποσό των αποταμιεύσεων που αναλογεί σε κάθε Έλληνα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις που δέχονται προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπιστούν.

4ος λόγος: Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου οι τράπεζες να βγάλουν τα σπίτια στο «σφυρί» , αποτρέπουν φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών στην αγορά. Στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές οι μαζικοί πλειστηριασμοί που ξεπερνούσαν το 1.000.000 το χρόνο ήταν μία από τις αιτίες της ραγδαίας υποχώρησης του επιπέδου των τιμών. Σημαντικό είναι επίσης ότι και στις διαδικασίες των πλειστηριασμών έχει τεθεί ως κατώτατο όριο η αντικειμενική τιμή και αυτό αποτρέπει την κατάρρευση των τιμών.

5ος λόγος: Το συναισθηματικό δέσιμο των Ελλήνων με το ακίνητο και την ιδιοκτησία. Ο μέσος Έλληνας έχει ιδιαίτερο δέσιμο με την ακίνητη περιουσία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το οικογενειακό «δέσιμο» που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία παρέχει την δυνατότητα σε πολλούς να ζητούν την αρωγή συγγενικών τους προσώπων.

 

πηγή: Realestatenews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Ανάλυση




cron