Editorial
Το κληροδότημα της πλατείας

Το κληροδότημα της πλατείας

  • 17 Ιουνίου 2011, 13:36

Μετά την απίστευτη φαρσοκωμωδία των τελευταίων ωρών που όλοι βιώσαμε, με τις ροζ επαναστάσεις των πολιτικών μανδαρίνων και τους πρωθυπουργικούς ατάλαντους ελιγμούς του πανικού, αυτό που τελικά μπορεί κάποιος εκ του ασφαλούς να συμπεράνει είναι ότι η μεν Ελλάδα διαθέτει ακόμη έναν σημαντικό διαπραγματευτικό άσσο στο ξηλωμένο της μανίκι, η δε Ευρώπη τα υγιή ανακλαστικά προκειμένου να περισώσει την νομισματική της ενότητα.

Βεβαίως, ουδείς πιστεύει ότι η εφαρμοζόμενη συνταγή της Τρόικας θα οδηγήσει στην παρασκευή ενός εύγευστου εδέσματος ικανού να χορτάσει τα αδύναμα στομάχια των νέο-Ελλήνων. Άλλωστε οι γαστρονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης (αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Αλλά η αμεσότητα αντίδρασης των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι έσπευσαν να παραμερίσουν τις ανορεκτικές τους διαθέσεις και να διαβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για εμπρόθεσμη εκταμίευση της 5ης δόσης, μπορεί σε τούτη την στιγμή να αποδειχθεί σωτήρια για την πατρίδα μας. Διότι, επιτέλους, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δείχνουν ότι κατανοούν πως η κρίση που ταλανίζει την ΕΕ δεν έχει ελληνικά μόνον χαρακτηριστικά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρεβλό οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται είναι αδύνατον να οδηγήσει σε ελάττωση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χρέος υπολογιζόμενο στο 127% του ΑΕΠ, και σε 18 μήνες το έφτασε στο 154%. Αδιάφορο το εάν η συνταγή ήταν εξαρχής λάθος ή αυτοί που εκλήθησαν να την εφαρμόσουν ανίκανοι, σημασία έχει ότι στο τέλος του έτους θα αγγίξει το 162% (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών). Επομένως η ελπίδα αφορά μόνον στην μείωση του ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδεχθούμε την εσκεμμένη περιθωριοποίηση των μακροοικονομικών αδιεξόδων που αυτή η πολιτική αναπαράγει.

Το να μεταθέτουμε το άχθος της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στις επόμενες γενιές είναι μονόδρομος, αλλά σαφώς δεν τιμά τον σημερινό νέο-Έλληνα. Η μήνις που συσσωρεύεται καταλήγει επικίνδυνη. Ευτυχώς που η χώρα μας διαθέτει πολλές και ευρύχωρες πλατείες…

 

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron