Οικονομία
Δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  • 17 Ιουνίου 2011, 13:42

Τέσσερις δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθούνται από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής των δράσεων ΕΣΠΑ, που εμπίπτουν στις δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκεκριμένα προγραμματίζονται οι εξής δράσεις: Δράση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια συνδεδεμένα με το Εμπορικό Σήμα Ποιότητας, δράση ενισχύσεων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Αλυσίδας Εξυπηρέτησης των ΜΜΕ, δράση ενίσχυσης των εταιρειών οδικών και εμπορευματικών μεταφορών και δράση για την ανάπτυξη συνεργασιών και επέκταση των δικτυώσεων βιομηχανίας-εμπορίου-υπηρεσιών (clustering).

Σε ότι αφορά στη δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια συνδεδεμένα με το Εμπορικό Σήμα Ποιότητας, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός προτύπου σήματος και την ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση των προϋποθέσεων του προτύπου και την απόκτηση πιστοποίησης.

Η θεσμοθέτηση ενός εμπορικού σήματος που θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις του εμπορικού τομέα που εμπορεύονται προϊόντα ποιοτικά, έχουν υψηλό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, έχουν ποιοτικές διαδικασίες λειτουργίας και ταυτόχρονα έχουν υιοθετήσει οικολογικές πρακτικές. Λέγοντας σήμα εμπορικής ποιότητας νοείται ότι ο πελάτης θα αναγνωρίζει την ποιότητα όχι μόνο μέσω του διακριτικού σήματος αλλά κυρίως θα την αισθάνεται άμεσα από τις βελτιωμένες παροχές και πρακτικές της επιχείρησης.

Βασική επιδίωξη είναι το σήμα να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν υψηλό επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, να υιοθετήσουν οικολογικές εμπορικές πρακτικές και να παρουσιάσουν πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Για την απόκτηση του Εμπορικού Σήματος Ποιότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν βάσει των επενδυτικών τους σχεδίων.

Σχετικά με την ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσα ΕΤΕΑΝ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπορικού τομέα και των υπηρεσιών για σύσταση δικτύων αγορών ή/και πωλήσεων εντός και εκτός της Ελλάδας με οριζόντιες ή/και κάθετες διασυνδέσεις μέσω τυποποίησης διαδικασιών και υπηρεσιών κάθε μέρους του δικτύου, δημιουργίας σύγχρονων υποδομών δικτύου και εφοδιαστικής αλυσίδας και χρήσης τεχνολογιών αιχμής.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία πολυσύνθετων επιχειρηματικών μοντέλων που ουσιαστικά αφορούν στη σύμπραξη επιχειρήσεων είτε σε οριζόντιο είτε σε κατακόρυφο άξονα , προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε πόρους στους οποίους δεν θα μπορούσε η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά να αποκτήσει. Οι πόροι αυτοί μπορούν να αφορούν σε τεχνογνωσία, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, προμηθευτές , υπηρεσίες κλπ.

Η συνύπαρξή τους αποτελεί την πλέον κρίσιμη μάζα που δημιουργεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακος ώστε πέραν του ιδιωτικού οφέλους των δικτυωμένων επιχειρήσεων προκύπτει σημαντικό κοινωνικό όφελος, με έμφαση στην καινοτομία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην τυποποίηση των ικανοτήτων και της πληροφορίας, στη δυναμική της ανάπτυξης και της μακροχρόνιας επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, η ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών προσβλέπει στην επίτευξη ποιοτικού μεταφορικού έργου με χαμηλό κόστος, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην οδική ασφάλεια. Η σχετική ενίσχυση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί λαμβανομένου υπόψη και του Ν. 3887/10 για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές.

Η προτεινόμενη δράση, τέλος, για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα αφορά στη δανειοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, καλύτερη εξυπηρέτηση πελάτη - καταναλωτή και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Σημειώνεται ότι γιαυτή τη δράση έχει ήδη δημοσιευτεί η πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ προς ιδιώτες συνεπενδυτές.

Οι επεμβάσεις του προγράμματος αφορούν σε όλα τα τα στάδια, δηλαδή, τροφοδοσία, αποθήκευση, φυσική διανομή, εξυπηρέτηση πελάτη αλλά και στις οριζόντιες δράσεις που διέπουν όλα τα κυκλώματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να ενισχυθούν είναι εμπορικές, μεταποιητικές ή επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και λειτουργούν είτε ως ενδιάμεσοι κρίκοι , 3rd party επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφορικές, ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιχειρήσεις τελικής διανομής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron