Διεθνή
"Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε"

"Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε"

  • 17 Ιουνίου 2011, 20:03

«Sold out» (η Ελλάδα ξεπουλήθηκε) και «οι Έλληνες είναι πρόφυγες», είναι τα συνθήματα που είδαν το πρωί της Πέμπτης γραμμένα πάνω στην ξύλινη κατασκευή, που περιβάλλει το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, οι υπεύθυνοι, όταν πήγαν να ανοίξουν το περίπτερο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μαραγκού.

Η δημιουργία της γλύπτριας Διοχάντη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, δεν υπέστη ζημιές, καθώς προστατεύται την ξύλινη κατασκευή.

Η Μαρία Μαραγκού διαβίβασε τη δυσφορία της δημιουργού και δήλωσε πως το ελληνικό προξενείο κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Για το γεγονός εκδόθηκε ανακοίνωση-καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η 54η Μπιενάλε ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2011.

Με αφετηρία το γενικό θέμα της 54ης Μπιενάλε Βενετίας, με τον τίτλο ILLUMInations, η Διοχάντη ερευνώντας τον χώρο και τον χρόνο, επαναπροσδιορίζει το περιβάλλον του ελληνικού περιπτέρου, δημιουργώντας μια εγκατάσταση στον υπάρχοντα χώρο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το εσωτερικό του ελληνικού περιπτέρου περιλαμβάνει μια πλατφόρμα, όπου ο επισκέπτης προχωρά προς μια λωρίδα φωτός, ενώ γύρω - γύρω υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο.

Η επιβλητική εικαστική παρέμβαση της 66χρονης ζωγράφου και γλύπτριας, Διοχάντη, στο παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα Αισχύλεια 2010, ήταν ενδεικτική της έρευνας στη δουλειά της, για την οποία, όπως λέει η ίδια, βασίζεται στην αναδημιουργία του περιβάλλοντος μέσα από τις σχέσεις χώρου - χρόνου, με έργα που δημιουργεί ειδικά για τον δεδομένο χώρο και τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron