Οικονομία
Μέρκελ: Πολύ σκληρή για να... κάνει πίσω

Μέρκελ: Πολύ σκληρή για να... κάνει πίσω

  • 18 Ιουνίου 2011, 19:20

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται τη συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επαναφέρει όμως το θέμα να έχει η συμμετοχή αυτή και "ουσιαστικό" χαρακτήρα. Το αίτημα αυτό προβάλλεται έντονα και από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Πρέπει να επιδιωχθεί μία "ουσιαστική συμμετοχή" των ιδιωτών πιστωτών είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε σύσκεψη 140 προέδρων περιφερειακών οργανώσεων του κόμματός της CDU. "Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει δημόσια ή σε συνεντεύξεις τύπου" είπε η κ. Μέρκελ παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν η συμμετοχή ιδιωτών είναι εφικτή μόνον σε εθελοντική βάση. Δεν υπάρχει "κανονιστικό εργαλείο" για την υποχρεωτική συμμετοχή, γίνεται όμως η επεξεργασία του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013, είπε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε επιστολή προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης είχε προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ελληνική ομόλογα. Όπως είπε η κ. Μέρκελ, εάν οι ιδιώτες πιστωτές δεχθούν την επιμήκυνση πέντε ετών για τα ομόλογα που λήγουν σε δύο χρόνια, θα μειωθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.

Η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να το πρόβλημα να παραμείνει "υπό έλεγχο" και πρόσθεσε ότι "πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι επιλογή". Η πτώχευση μιας χώρας είναι αστάθμητες συνέπειες, για πολλές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης."    

"Ανεύθυνη" η κινδυνολογία περί πρόωρων εκλογών

Εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αντέδρασαν έντονα στις προειδοποιήσεις εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για απειλούμενη διάλυσή του εξαιτίας διαμάχης για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Η απόπειρα καλλιέργειας κλίματος αποτυχίας της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας της διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης για το κοινό νόμισμα είναι "ανεύθυνη", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Τόμας Όπερμαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, είχε προειδοποιήσει για πιθανή διάλυση του κεντροδεξιού συνασπισμού και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron