Media
Ένα όνειρο που το έλεγαν Ευρώπη

Ένα όνειρο που το έλεγαν Ευρώπη

  • 21 Ιουνίου 2011, 16:28

Με άρθρο του στους New York Times, ο Ρότζερ Κόεν υποστηρίζει ότι ήταν λάθος η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η χώρα έγινε δεκτή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα λόγω της συναισθηματικής επιρροής που ασκεί στους Ευρωπαίους το ένδοξο παρελθόν της, αναφέρει ο αναλυτής. Η Ελλάδα οφείλει αυτή την επιείκεια στο γεγονός ότι είναι το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να συμπεριλάβει στη ζώνη του ευρώ την γενέτειρα της δημοκρατίας. Άλλο οι συναισθηματισμοί και άλλο η σκληρή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην ευρωζώνη. Το 1999 δεν εισχώρησε, γιατί δεν εκπληρούσε τα δημοσιονομικά στοιχεία. Όταν τα εκπλήρωσε, το 2001, όλοι γνώριζαν ότι αυτό έγινε με ψευδή στοιχεία. Ξεχάστε λοιπόν τον Σωκράτη, παροτρύνει τους ευρωπαίους ο Κόεν. Διαβάστε το βιβλίο του Μπρους Κλαρκ «Δύο φορές ξένος» για να διαπιστώσετε τις επιπτώσεις που είχε στη σύγχρονη Ελλάδα η ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σύμφωνα με το βιβλίο, η Ελλάδα είναι: «Μία κοινωνία όπου οι δεσμοί αίματος είναι πολύ πιο σημαντικοί από την αφοσίωση στο κράτος ή στους επιχειρηματικούς εταίρους».

Ο Ρότζερ Κόεν συνεχίζει το καυστικό του άρθρο τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναδεί την Ευρώπη σε τόσο άσχημη κατάσταση. Στην Ελλάδα οι αγανακτισμένοι πολίτες γεμίζουν τις πλατείες διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αυτά, όμως, είναι μονόδρομος για να ξανακερδίσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα της, κάτι που δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά στερούμενη το εθνικό της νόμισμα.

Τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει και οι διαδηλωτές στην Ισπανία. Πιστεύουν ότι οι άνεργοι πληρώνουν τις αστοχίες των πολιτικών, τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και ολόκληρο το σύστημα της παγκοσμιοποίησης. «Η οργή τους είναι κατανοητή», αναφέρει ο αναλυτής.

Το συμπέρασμα είναι ότι, μία νομισματική ένωση ανάμεσα σε εκ φύσης αντίθετες οικονομίες, χωρίς το οχυρό μίας δημοσιονομικής ή πολιτικής ένωσης, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Δεδομένης της εκρηκτικής πολιτικής στην Ελλάδα και της απόγνωσης της Γερμανίας, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από μία τακτική ελληνική χρεοκοπία, εκτιμάει ο κ. Κόεν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron