Κοινωνία
Το "μαλλιά της κεφαλής μας" θα στοιχίσουν οι Special Olympics

Το "μαλλιά της κεφαλής μας" θα στοιχίσουν οι Special Olympics

  • 26 Ιουνίου 2011, 21:05

Χαρά μεγάλη και ψυχική ανάταση, παγκόσμια στιγμή ανθρωπιάς και πολιτισμού, οι Special Olympics δεν αποτελούν μόνο ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός αλλά και μια συλλογική προσπάθεια να καταδειχθεί το ψυχικό σθένος και η πνευματική ανάταση του ανθρώπινου είδους, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η ίδια ζωή αποβαίνει θλιβερή και μίζερη.

Αυτή η ίδια η ζωή, που με τους εκατοντάδες καθημερινούς της νεκρούς, τις μαζικές εκτελέσεις, τα τανκς και το αίμα που χύνεται (άσκοπα;) σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη μας κατάντησε αποφράδα και δύσμοιρη. Και που μας αναγκάζει να θάψουμε βαθιά εντός μας κάθε ισχνό κατάλοιπο ανθρωπισμού και να ζητήσουμε εξιλέωση για την σκληράδα των υπολογισμών του κομπιούτερ που μας υποβάλλει σε σκέψεις παράταιρες μα δικαιολογημένες: Με μια τελετή κόστους 7,7 εκατ. ευρώ κι ένα συνολικό έξοδο που θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, τα μάτια αυτών που πλήττονται βάναυσα και άδικα, εξαιτίας των εγκλημάτων κάποιων άλλων, γουρλώνουν. Κι αν σκεφτεί κανείς πως τους ίδιους αγώνες το Δουβλίνο και η Σαγκάη τους πλήρωσαν στο μισό, το αίμα κυριολεκτικά ανεβαίνει στο κεφάλι!

Λέγεται μάλιστα πως η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Special Olympics Ελλάδας, Γιάννα Δεσποτοπούλου, διεκδικεί από τον κρατικό κορβανά ένα επιπλέον ποσό ύψους 28,2 εκατ. ευρώ για κάλυψη… άμεσων δαπανών! Και, βεβαίως, ελλείψει πλέον χορηγών, η κ. Δεσποτοπούλου απαιτεί ακόμη 12 εκατ. για να καλύψει το χρηματικό κενό των «μη ευρισκομένων εθελοντών» -που σημαίνει ότι πάλι θα φορτωθεί η «καμπούρα» του Έλληνα φορολογούμενου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόεδρος της επιτροπής αξίωσε από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να εγκρίνουν την… ενεργοποίηση κονδυλίου ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, που το κράτος προόριζε να δαπανηθεί πολύ αργότερα και μόνον σε περίπτωση που θα εμφανιζόταν πρόβλημα ρευστότητας στην διοργάνωση. Επ’ αυτού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ξεκαθαρίσει επιμόνως ότι, σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς, τα χρήματα αυτά δεν θα έπρεπε καν να αγγιχθούν. Τελικά, η πρακτική αυτή της κ. Δεσποτοπούλου (η οποία με περισσή αλαζονεία διατείνεται ότι «αναφέρει» μόνον και απευθείας στο Γραφείο του πρωθυπουργού) υπήρξε η αιτία παραίτησης από την Οργανωτική Επιτροπή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού -και ενδέχεται να τον μιμηθούν κι άλλα μέλη της εν λόγω επιτροπής. Ασφαλώς ο κ. Σγουρός δεν προέβη σε ξεκάθαρες δηλώσεις, αλλά αρκέστηκε στην επίκληση «φόρτου εργασίας».

Να προστεθεί επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί, επομένως, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έλλειμμα, το κράτος, ως ο μόνος μέτοχος του συσταθέντος ΝΠΔΔ, είναι υποχρεωμένο να αναλάβει την τακτοποίησή του.

«Απερίγραπτο κιτς σκηνικό» και «τεράστια σπατάλη»

Ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, καταγγέλλει την «βάναυση παραποίηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, του ιστορικού αυτού μνημείου του παγκόσμιου αθλητισμού». Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαρακτηρίζει τις πρόχειρες μεταλλικές κατασκευές στο εμπρόσθιο μέρος του Καλλιμάρμαρου ως «απερίγραπτο κιτς σκηνικό, που παραπέμπει σε ρωμαϊκές φιέστες, έξω από κάθε λογική σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες».

Στην συνέχεια κάνει λόγο για «τεράστια οικονομική σπατάλη», προτρέποντας την ολομέλεια της ΕΟΕ «να απόσχει από τις τελετές», ώστε να μη νομιμοποιηθεί η βεβήλωση του χώρου.

Κόντρα στη φιλοσοφία «ενός κοσμοπολίτικου γεγονότος φιλανθρωπίστικης αντίληψης της αναπηρίας, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», έχει ταχθεί εδώ και ημέρες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία δήλωσε ότι: «Το κόστος μόνο της τελετής έναρξης ισούται περίπου με τη μείωση των επιδομάτων». Και συμπληρώνει την αγανάκτησή της υπενθυμίζοντας ότι, την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα τερατώδη και παράλογα έξοδα, πολλές «δομές πρόνοιας οδηγούνται σε λουκέτο».

Φαρσοκωμωδία και απάθεια από την επίσημη Πολιτεία

Ενώπιον όλων αυτών των καταγγελιών, το μόνο που βρήκε να κάνει ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, ήταν να περικόψει τον αρχικό προϋπολογισμό της διοργάνωσης κατά 17 εκατ. ευρώ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια διογκώνεται. Οι πολίτες απαιτούν να έρθουν σε γνώση τους όλες οι αφορούσες τους αγώνες συμβάσεις, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική νομοθεσία περί μεγάλων διοργανώσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron