Media
Ακονίζουν νύχια τα "αρπαχτικά" της Ευρώπης

Ακονίζουν νύχια τα "αρπαχτικά" της Ευρώπης

  • 27 Ιουνίου 2011, 13:23

Η ΕΕ προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο απόρριψης των μέτρων λιτότητας από την ελληνική βουλή, που είναι προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times Deutschland, "εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει κατ΄αρχήν να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει την συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ", γράφει η εφημερίδα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα», τονίζει η εφημερίδα.

Η FTD προσθέτει ότι «εάν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη». Η εφημερίδα επικαλείται τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, σύμφωνα με τον οποίο "επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2014. Την ώρα που οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με την FTD "η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισ. ευρώ και όχι μόνον 50 δισ. ευρώ όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα".

Πυρετός στο Βερολίνο

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Άσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο υπολογίζει στην έγκριση αυτήν την εβδομάδα του προγράμματος λιτότητας από το ελληνικό Kοινοβούλιο, ζωτικής σημασίας για την αποδέσμευση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Εκκινούμε από την αρχή ότι τα μέτρα (λιτότητας) θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, αυτή είναι η υπόθεση με βάση την οποία εργαζόμαστε", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

"Πιστεύουμε ότι στις 3 Ιουλίου μπορεί να αποφασισθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, με την ευκαιρία της συνόδου του Eurogroup", πρόσθεσε ο Γεργκ Ασμουσεν.

Ωστόσο πρόσθεσε, όπως έχει ήδη πράξει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την περίπτωση απόρριψης του προγράμαμτος λιτότητας, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την αποδέσμευση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία.

"Δεν είναι το σχέδιο Α, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι", είπε.

Ως προς τη συμμετοχή των τραπεζών στη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό μορφήν οικειοθελούς επέκτασης των πιστώσεων, ο Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει "αξιόπιστες και αριθμητικά προσδιορισμένες" δεσμεύσεις εκ μέρους των γερμανικών ιδρυμάτων.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι μέσω της συμμετοχής των τραπεζών και των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και της ελάφρυνσης του βάρους επί των φορολογουμένων, θα αμβλυνθεί η αρνητική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης.

Σήμερα, η ομοσπονδία οικογειακών επιχειρήσεων της Γερμανίας, για παράδειγμα, ζήτησε με ανοικτή επιστολή από τους βουλευτές οι ευρωπαϊκές συνθήκες να περιέχουν στο εξής ρήτρα αποκλεισμού ή εξόδου από την ευρωζώνη χωρών με επισφαλή δημοσιονομική κατάσταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron