Οικονομία
Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Βρείτε μόνιμη λύση στην κρίση χρέους!

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Βρείτε μόνιμη λύση στην κρίση χρέους!

  • 27 Ιουνίου 2011, 14:31

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS), που λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει τις αντιπαραθέσεις και να βρει μία μόνιμη λύση για την κρίση χρέους, ενώ θεωρεί ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποτρέψουν την εμπέδωση υψηλών ρυθμών πληθωρισμού.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σπεύδουν να δώσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ συζητούν για το πώς θα σχεδιάσουν μία βιώσιμη και αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση (σ.σ.: για την κρίση χρέους)», αναφέρει η BIS στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σημεία της αναμεταδίδει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τελειώσουν άπαξ και για πάντα αυτή τη δουλειά». Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι «οι επιπτώσεις από μία μερική χρεοκοπία ενός κράτους θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, ιδιαίτερα λόγω των ζημιών που θα είχαν οι τράπεζες», ενώ σημειώνεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Οι κυβερνήσεις που αναβάλλουν την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων κινδυνεύουν να τιμωρηθούν απότομα και με ισχυρό τρόπο», αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης και προστίθεται ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι δεν θα είναι αρκετή η επιστροφή στη δημοσιονομική πολιτική πριν από την κρίση». Οι δημοσιονομικές θέσεις πριν από την κρίση «φαίνονταν εξωπραγματικά ανθηρές», με φορολογικά έσοδα που προέκυπταν από μη διατηρήσιμες αυξήσεις των δανείων και των τιμών περιουσιακών στοιχείων, σημειώνει η BIS.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε και για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η εμπλοκή μίας μεγάλης οικονομίας στην κρίση χρέους, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ. «Δεν πρέπει να κάνουμε εδώ λάθος: Η αναστάτωση στις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα ωχριά σε σχέση με την καταστροφή που θα ακολουθήσει η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το χρέος μίας μεγάλης οικονομίας», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η έκθεση αναφέρει ότι «χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκρουσθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «με τις απότομες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των άλλων πρώτων υλών, ο πληθωρισμός αποτελεί θέμα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron