Διεθνή
Η Ευρώπη καταδικάζει τις ρατσιστικές πολιτικές

Η Ευρώπη καταδικάζει τις ρατσιστικές πολιτικές

  • 28 Ιουνίου 2011, 16:03

Ευθύνες στους πολιτικούς που, με λόγια και πράξεις, συμβάλλουν σε πράξεις βίας, μίσους και ρατσιστικής συμπεριφοράς, εναντίον των Ρομά στην Ευρώπη, επιρρίπτει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Κατά τον Επίτροπο, κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν έλαβε το “μήνυμα” που, τον Ιούνιο του 2011, απέστειλε ο Πάπας Βενέδικτος XVI ,ο οποίος και υποδέχθηκε δύο χιλιάδες Ευρωπαίους Ρομά στο Βατικανό, εκφράζοντας την ευχή, οι Τσιγγάνοι-Ρομά στην Ευρώπη, να πάψουν να είναι στόχος κακοποιήσεων, απόρριψης και περιφρόνησης.

Στην ίδια την Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, κατά την πρόσφατη εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές και λίγες μόνον μέρες μετά το μήνυμα του Πάπα, είχαν αναρτηθεί σημαίες, με φοβικά και ρατσιστικά συνθήματα κατά των Ρομά, με τα οποία υποστηρίζονταν ότι το Μιλάνο κινδυνεύει να γίνει μία πόλη τσιγγάνων, τονίζει ο Επίτροπος.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολιτικούς που υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος εναντίον των Ρομά, ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ υπογραμμίζει, ακόμη, ότι σε επιστολή που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2010, στην ιστοσελίδα της πόλης του Novy Bydzov, στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ο δήμαρχος θεώρησε, συλλογικά υπεύθυνους, για το βιασμό μιας νεαρής κοπέλας, όλους τους Ρομά της τοπικής κοινότητας και προχώρησε σε μία σειρά από μέτρα καταστολής και δίωξης τους. Μετά απ' αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου, ομάδες νεοναζί επιτέθηκαν στους Ρομά, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, τον Μάρτιο του 2011.

Ο Επίτροπος υπενθυμίζει και τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στη Γαλλία, όπου, με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι Ρομά θεωρήθηκε ότι συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις και απελάθηκαν από την χώρα.

Υπογραμμίζει δε ότι, στην Ουγγαρία, οι εμπρηστικές δηλώσεις κατά των Ρομά, από τον δήμαρχο της πόλης Tiszasarion, συνοδεύθηκαν από την δημιουργία αστυνομικών ομάδων αυτοάμυνας κατά της “εγκληματικότητας των τσιγγάνων”, κατά το ίδιο τρόπο που ανάλογες ομάδες αυτοάμυνας, καταδίωκαν τους Εβραίους, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι πολιτικοί ηγέτες, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των διαφόρων τομέων της κοινωνίας και πρέπει να αποφεύγουν την επανατροφοδότηση των παλιών προκαταλήψεων σε βάρος της μειονότητας των Ρομά, καταλήγει ο Επίτροπος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron