Απόψεις - Συνεντεύξεις
Συνέντευξη του Μ. Καρχιμάκη στον Ν. Χατζηνικολάου

Συνέντευξη του Μ. Καρχιμάκη στον Ν. Χατζηνικολάου

  • 04 Ιουλίου 2011, 14:53

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό, τον κ. Καρχιμάκη. Κύριε Γραμματέα, καλή σας ημέρα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από εσάς ελπίζω να ακούσω λίγο διαφορετικό λόγο από αυτόν του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, δηλαδή φαντάζομαι ότι εσείς δεν θα δυσκολευτείτε εξίσου να παραδεχτείτε ότι, η αστυνομική βία την εβδομάδα που πέρασε υπερέβη τα εσκαμμένα, ούτε θα χρειαστείτε ΕΔΕ για να διαπιστώστε ότι υπάρχει εκεί πρόβλημα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κοιτάξτε κ. Χατζηνικολάου, υπήρχε όμως και κάτι, το οποίο δεν άκουσα να λέγεται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν άκουσα να μιλά κάποιος με ιδιαίτερη έμφαση για τη συμπεριφορά των κουκουλοφόρων, των ροπαλοφόρων και όλων αυτών, οι οποίοι επιτίθενται κατά των νέων παιδιών, γιατί νέα παιδιά είναι και στην Αστυνομία…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αστειεύεστε; Μα το ζήτημά μας είναι ακριβώς ότι απέναντί τους υπάρχει ανοχή, ενώ αντίθετα υπήρξε βία απέναντι σε ανθρώπους που δεν είχαν βίαιη δράση.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σε μια κατάσταση έκρυθμη, όπως νομίζω ειπώθηκε και αναδείχθηκε, είχαμε καπνογόνα, είχαμε συμπεριφορές με πέτρες, ρόπαλα και βρισιές απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ασφυκτικό και της πίεσης, πιθανόν να υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν έπρεπε να συμβούν. Αλλά όμως, θα έπρεπε πραγματικά να τηρηθεί μια τάξη, θα έπρεπε να…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Γραμματέα, οι μόνοι που τη γλίτωσαν, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, ήταν οι κουκουλοφόροι. Οι μόνοι που τη γλίτωσαν. Πείτε μου 2-3 περιπτώσεις κουκουλοφόρων, που οδηγηθήκαν στον Εισαγγελέα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουν γίνει πολλές συλλήψεις…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ελάχιστες και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις κουκουλοφόρων…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προσαγωγές έγιναν και δεν απαγγέλλονται συνήθως κατηγορίες.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρουμε, εγώ προσωπικά αυτή τη στιγμή δεν το ξέρω, αλλά νομίζω ότι και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, ακούσαμε απίθανες δικαιολογίες για τους κουκουλοφόρους με τα στειλιάρια, που τους φυγάδευαν από τον περίβολο της Βουλής. Εκεί, για εμένα, υπάρχει ένα πολιτικό έλλειμμα της Κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα. Και εσείς, επειδή είστε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και όχι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πρέπει να πιέσετε προς την κατεύθυνση του να λειτουργεί δημοκρατικότερα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι σε αυτή την κατεύθυνση και αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει και κινήσεις και προσπάθειες, χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον Υπουργό, που έχει μια ιστορία και μια διαδρομή και που είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε ούτε αίμα να χυθεί, ούτε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν θέλει δηλαδή μια Αστυνομία καταστολής, θέλει μια Αστυνομία που να προστατεύει τον πολίτη και την περιουσία του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είδα να στέλνει έναν στο σπίτι του μετά τα γεγονότα. Δεν είδα να στέλνει αυτόν, ας πούμε, που έδωσε την εντολή να πέφτουν δακρυγόνα στο Σταθμό του Μετρό. Έναν ας έστελνε σπίτι του.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουν διαταχτεί οι απαραίτητες έρευνες που πρέπει να γίνουν και, αν βρεθεί το παραμικρό, πιστεύω ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή να παραπεμφθούν όλοι εκείνοι, οι οποίοι θα αποδειχθεί ότι δημιούργησαν πρόβλημα, ενώ δεν έπρεπε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου γιατί φωτογραφίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν τον φωτογραφίζω, τον ονοματίζω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τον ονοματίζετε. Έχετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ότι αυτοί κινούν τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαίως. Θεωρώ ότι είναι - να το πω έτσι, στο γενικό πλαίσιο - μια απαράδεκτη πρακτική, που συνήθως γίνεται με επικεφαλής οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το είδαμε και στους Αγίους Αναργύρους, όταν πήγε ο κ. Λοβέρδος, όπου επικεφαλής των επεισοδίων ήταν ο κ. Τερζόγλου Παναγιώτης, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο αυτό. Το είδαμε και στην Αργυρούπολη, όταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Γλυφάδας ήταν μπροστά στα επεισόδια, όταν δημοτικοί σύμβουλοι Αργυρούπολης, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επικεφαλής σε αυτές τις καταστάσεις. Το είδαμε και προχθές στη Λαμία, όταν επιτέθηκαν εναντίον του Νίκου Τσώνη, όπου υπήρχαν μπροστά στελέχη και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, αναμεμιγμένοι και με ακροδεξιά στοιχεία.

Και βεβαίως, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει στη Βουλή - ότι καταδικάζει - και άλλη κατεύθυνση δίνει υπογείως. Πριν από λίγο, άκουσα ότι είπε, «να ακουστούν ονόματα». Βεβαίως, ονόματα έχουμε πει, και στις επίσημες ανακοινώσεις που έχει βγάλει το ΠΑΣΟΚ, έχουμε ονοματίσει ποιοι είναι αυτοί. Τι άλλα ονόματα θέλουν, όταν η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία καλεί τον κόσμο να επιτεθεί στους βουλευτές; Δεν είναι μια πραγματικότητα.

Και πέρα από αυτό, νομίζω ότι η δημιουργία συνθηκών βίας και φόβου και η κίνηση του Συνασπισμού, σε αυτό που έχω πει, ανάμεσα στον κοινοβουλευτισμό και το μπάχαλο, τι δημιουργεί; Δημιουργεί μια υπονόμευση…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, ενώ πριν ζοριζόσασταν να μου δώσετε απαντήσεις για τη βία εναντίον των πολιτών την Τετάρτη στο Σύνταγμα, τώρα η γλώσσα σας πάει ροδάνι.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Διαφωνώ με τη βία εναντίον των πολιτών, από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά βεβαίως, θεωρώ ότι είναι μια λεπτή ισορροπία, θα έλεγα, ένα λεπτό σημείο, να σταθεί και η Αστυνομία ή τα παιδιά αυτά που είναι νέα παιδιά, χωρίς να αποκλείεται ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι που μπορεί να το κάνουν επίτηδες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι νέα παιδιά, που είναι όλη μέρα στο δρόμο και αγωνίζονται και προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες και την ακεραιότητα των πολιτών.

Και εν πάση περιπτώσει, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα εναντίον των κουκουλοφόρων. Ένα κίνημα εναντίον αυτών των παρακρατικών, που δημιουργούν όλα αυτά τα επεισόδια και δίνουν τροφή, έτσι ώστε να υπάρχουν αυτά τα γεγονότα. Γιατί αυτό; Γιατί είπα ότι στα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης κ. Χατζηνικολάου, έλεγαν κάποιοι ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτό που τροφοδοτεί περισσότερο τέτοια φαινόμενα είναι να βλέπουμε την Αστυνομία να αντιμάχεται, παρά να μιλάμε για τους κουκουλοφόρους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Καρχιμάκη, εδώ εγώ είπα να τους μπαγλαρώσουν.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Να τους μπαγλαρώσουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έτσι είπα, ναι, που κατά τη γνώμη μου θέλει και μια προσοχή το να λέει κανείς «να τους μπαγλαρώσουν».

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τους κουκουλοφόρους; Βεβαίως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, θέλει προσοχή η διατύπωση η συγκεκριμένη, που θυμίζει άλλες εποχές.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε πώς το λέμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά η γνώμη μου είναι να τους μπαγλαρώσουν. Και βρίσκω ύποπτο το ότι δεν τους μπαγλαρώνουν εδώ και τόσα χρόνια και πολύ ύποπτο το ότι τους βλέπω στα Χανιά, δίπλα σε αστυνομικούς, βέβαια μου έστειλαν τώρα ότι έγινε - λέει - και εκεί ΕΔΕ. Τι να την κάνω την ΕΔΕ, αφού επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια πράγματα;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Είναι προϋπόθεση, προκειμένου να καταλήξεις κάπου, να κάνεις μια εξέταση, να κάνεις κάποια έρευνα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν βγαίνει κάτι, ναι. Συνήθως, δεν βγαίνει.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η έρευνα θα βγάλει κάποια πράγματα και δεν θα τα αποκρύψει κανένας. Θα δοθούν στο φως και θα αποδοθούν οι ευθύνες, όπου πρέπει να αποδοθούν, αν υπάρχουν ευθύνες.

Αλλά πρέπει να προτάσσουμε την ευαισθησία της κοινωνίας απέναντι σε όλους αυτούς, οι οποίοι δημιουργούν τις προκλήσεις. Διότι σε κάθε πρόβλημα κ. Χατζηνικολάου, υπάρχει μια αφετηρία. Η αφετηρία του προβλήματος είναι όλα αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία, οι κουκουλοφόροι και όλοι όσοι κινούνται εκτός νομιμότητας, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι.

Και σε συνέχεια όσων λέγαμε πριν για τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, όλη αυτή η υποδαύλιση αυτής της κατάστασης και της έντασης, τι υπονομεύει; Υπονομεύει την κοινωνία, υπονομεύει την επιχειρηματικότητα, υπονομεύει την οικονομία. Δηλαδή, τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει την κατάρρευση της χώρας; Θέλει, μέσα από αυτά τα γεγονότα και με αυτές τις αντιδράσεις, όπου επικεφαλής είναι στελέχη του, να καταρρεύσουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;

Δείτε το κέντρο της Αθήνας ή κάποιες περιοχές όπου έχουν γίνει όλα αυτά τα επεισόδια. Αν κάποιου μικρομεσαίου, του σπάσεις το μαγαζί και δεν έχει να πληρώσει, δεν θα απολύσει κόσμο; Δεν δημιουργεί επιπτώσεις όλη αυτή η κοινωνική αναταραχή; Δεν δημιουργεί επιπτώσεις σε βάρος των ανθρώπων, των εργαζομένων, της οικονομίας, της κοινωνίας;

Και εν πάση περιπτώσει, θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Όλο αυτό το μπάχαλο που προσπαθούν να δημιουργήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ασυλία - και το λέω μετά λόγου γνώσεως αυτό το πράγμα - και περιθώρια σε άτομα και σε ομάδες, που κινούνται εκτός νομιμότητας.

Θέλετε να σας πω ότι, πριν από μερικές ημέρες, όταν πέρασαν κάτω από σπίτι πολιτικού κάποια μηχανάκια με δήθεν αγανακτισμένους και συνελήφθη κάποιος για εξακρίβωση, τι ήταν αυτός;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι ήταν;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ήταν ένας τύπος, ο οποίος είχε βγει από τη φυλακή πριν από 6 μήνες για εκβίαση. Όλοι αυτοί θεωρούν ότι, όλη αυτή η ασυδοσία και το μπάχαλο που προσπαθεί να επιβληθεί από κάποιους, στην ουσία, είναι το ελεύθερο πεδίο δράσης. Γι' αυτό λέω ότι δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες και σε πρόσωπα που κινούνται εκτός νομιμότητας και εκτός κανόνων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, στα 28 χρόνια που είμαι στο επάγγελμα, εμένα μου έχει καρφωθεί στο μυαλό ότι τους κουκουλοφόρους μάλλον τους θέλουν όλοι τελικά, ότι τους εξυπηρετούν δηλαδή, γιατί κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί αλλιώς, δεν μπορεί 28 χρόνια να μην έχουμε δει να βγαίνουν οι κουκούλες ακόμη.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σε καμία περίπτωση. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είναι ο αρχιστράτηγος του μπάχαλου. Δεν μπορεί να είναι ο άνθρωπος, που δίνει την ομπρέλα ασυδοσίας σε όσους κινούνται εκτός κανόνων. Δεν μπορεί να είναι αυτός, εξαιτίας του οποίου, στην ουσία, καταρρέει ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ κ. Καρχιμάκη. Καλημέρα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron