Αθλητικά
Special Olympics: Σκυτάλη τώρα στην Κορέα

Special Olympics: Σκυτάλη τώρα στην Κορέα

  • 05 Ιουλίου 2011, 08:07

Η Αθήνα αποχαιρέτησε τους Special Olympics, παραδίνοντας τη σημαία των Αγώνων στην Κορέα.

Το κυρίως θέαμα της τελετής λήξης των Αγώνων ταξίδεψε τους θεατές, μέσα από τη μουσική, το χορό και τις παραστατικές τέχνες, στις ρίζες και την παράδοση της ελληνικής ιστορίας. Κεντρικό πρόσωπο ήταν το παιδί και ο τρόπος που διαπαιδαγωγείται και μεγαλώνει μέσα στην ελληνική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία, διαχρονικά. Αυτό το παιδί που συμβολίζει τον ταξιδιώτη της νοσταλγίας και της χαράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον ρόλο της μάνας.

Την αυλαία του καλλιτεχνικού προγράμματος άνοιξαν με τα τραγούδια τους ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης και η Άλκιστις Πρωτοψάλτη, η οποία έκανε πρωτότυπη εμφάνισή στο Στάδιο, με ένα ιπτάμενο καράβι, ερμηνεύοντας την «Κουπαστή» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη.

Η Νατάσσα Μποφίλιου ερμήνευσε το τραγούδι «Σφίξε με» σε σύνθεση και στίχους των Λ. Ζωγράφου και Μ. Χελιώτη. Ο Δημήτρης Λιγνάδης απήγγειλε στίχους από το ποίημα του Κύπριου Κώστα Μόντε, και η Μυρτώ Παπαθανασίου ερμήνευσε το vocalize op 34, No 14, του Ραχμάνινοφ.

Στη συνέχεια, την εμφάνισή της στο Στάδιο έκανε η «εντεκάχρονη Μύρτιδα», η οποία συμβολίζει το παιδί στην αρχαιότητα. Η Μύρτις έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα και πέθανε από τον φονικό λοιμό στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Το 2004 έγινε σύμβολο του ΟΗΕ για τα παιδιά που θυματοποιούνται από τον πόλεμο και τις αρρώστιες.

Παράλληλα παρέλασαν 131 παιδιά που έπαιζαν με αρχαία παιδικά παιχνίδια (άλογο, σβούρα, αγάλματα), με την Όλγα Δασούρα να συμμετέχει ως παγκόσμια αγγελιοφόρος των Special Olympics.

Ακολούθησε εικαστικό δρώμενο από την ουκρανή καλλιτέχνιδα Ξένια Σιμόνοβα, με θέμα το Βυζάντιο και τη διαδρομή των ελληνόπουλων από την αρχαιότερα μέχρι σήμερα.

Η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι «των Κολοκοτρωναίων», με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων.

Στη συνέχεια ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος επιμελήθηκε την τελετή, μετέφερε το κοινό στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, ενώ προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνες πίνακες των Γύζη, Ιακωβίδη και Λύτρα υπό τους ήχους των «Χαρταετών» του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολούθησε παράσταση του θεάτρου σκιών του Κωνσταντίνου Κουτσουμπλή, που ανήκει στη νεότερη γενιά καραγκιοζοπαιχτών με τη Γλυκερία να τραγουδά το «Σαν τον Καραγκιόζη» του Δ. Σαββόπουλου.

Διαχρονικές και αγαπημένες μελωδίες, όπως ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, «Τα παιδιά του Πειραιά» και «Το Βαλς των χαμένων ονείρων» του Μάνου Χατζηδάκη, πλημμύρισαν το Στάδιο.

Το σβήσιμο της φλόγας έγινε καθώς η Μαρία Ναυπλιώτου ερμήνευε «Το νανούρισμα της θάλασσας», σε σύνθεση Στέφανου Κορκολή, που μιλάει για τη μάνα που μένει δίπλα στο παιδί της, καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Όπως η μάνα σβήνει το φως έτσι χαμήλωσε και έσβησε η φλόγα στο βωμό του Καλλιμάρμαρου. Ο Δημήτρης Λιγνάδης διάβαζε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Φωτόδεντρο» και τη «Δέκατη τέταρτη Ομορφιά». Με το σβήσιμο της φλόγας σχηματίστηκε στις κερκίδες του Σταδίου ο ήλιος, το σύμβολο των Special Olympics.

Η μικρή και ταλαντούχος ηθοποιός Δήμητρα Δουμένη ερμήνευσε «Τα ήσυχα βράδια», των Λάκη Παπαδόπουλου και Μαριανίνας Κριεζή.

Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας των Αγώνων από την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κα Γιάννα Δεσποτοπούλου στον Κορεάτη ομόλογό της.

Το κοινό πήρε μια γεύση από την διοργάνωση που πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Κορέα το 2013, η οποία έχει ως έμβλημά της μια αφηρημένη φιγούρα ενός ανθρώπου που τρέχει, υποδηλώνοντας το πάθος και τη χαρά. Το έμβλημα έχει τέσσερα χρώματα: το κίτρινο συμβολίζει την ελπίδα και τη χαρά, το ροζ την αγάπη και το πάθος, το πράσινο την εμπιστοσύνη και την καθαρή ενέργεια και το μπλε τη θετική οπτική για το μέλλον. Το σύνθημα της Κορέας είναι το «Μαζί Μπορούμε» και οι μασκότ της διοργάνωσης είναι η ασιατική αρκούδα «Ρα», το κόκκινο πρόβατο «Ιτς», και ο «Μπο» το πράσινο τσοπανόσκυλο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο συμμετείχαν το δημοφιλές συγκρότημα Wonder Girls από την Κορέα, οι dance και pop μουσικοπαραγωγοί Playmen, η soulwoman Heather Small, ο Μύρωνας Στρατής και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ξεσηκώνοντας τους χιλιάδες θεατές. Ο Αττικός ουρανός φωτίστηκε από πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Η Αθήνα αποχαιρέτησε τους Special Olympics και τους χιλιάδες αθλητές, προπονητές και μέλη των οικογενειών τους, που συμμετείχαν, υπό τους ήχους του ύμνου των Special Olympics.

Το δημιουργικό σκέλος της Τελετής Λήξης είχαν αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών Φωκάς Ευαγγελινός, ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης και η ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron