Πολιτική
Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Ενέργειας από ΟΤΑ"

Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Ενέργειας από ΟΤΑ"

  • 05 Ιουλίου 2011, 13:25

Στους 191 ανέρχονται οι δήμοι που υπέβαλαν πρόταση υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ» και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της πρώτης φάσης, όπως ενημερώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ ,Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβάλει η δήμοι για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημόσια κτίρια) και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων των Δήμων. Δευτερευόντως αφορά στον τομέα των δημοτικών και ιδιωτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβίβασε στη Βουλή τον πίνακα με τους 191 Δήμους που υπέβαλα πρόταση, διευκρινίζει όμως ότι «στοιχεία για τον προϋπολογισμό και τη δημόσια δαπάνη των προτάσεων τους δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα, καθόσον τα εν λόγω στοιχεία βρίσκονται σε ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο ο οποίος θα ανοιχθεί σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Για τους λόγους καθυστέρησης της έναρξης των διαδικασιών αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους δήμους, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι απαιτήθηκε τροποποίηση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Προγράμματος «Εξοικονομώ», αλλαγές που αφορούν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης στους ΟΤΑ, στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης αλλά και στη συγκρότηση του Μητρώου Αξιολογητών του Προγράμματος «Εξοικονομώ». Επειδή όμως υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στους ΟΤΑ επιστολή με την οποία τους καλεί να επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Με τη συγκεκριμένη επιστολή ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να συμπεριλάβουν, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού τους, επιβεβαίωση της δέσμευσης για την καταβολή της ίδιας συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ωστόσο από τον υπουργό ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να τροποποιηθούν στην πορεία τα Σχέδια Υλοποίησης, μετά από αίτημα του Δικαιούχου Δήμου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron