Οικονομία
ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η 5η δόση

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η 5η δόση

  • 09 Ιουλίου 2011, 08:35

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την 4η αξιολόγηση της επίδοσης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και αποφάσισε την άμεση εκταμίευση της δόσης των 3,2 δις ευρώ. Η συνολική συνεισφορά του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα αγγίζει αυτήν τη στιγμή τα 17, 4 δισ.

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας σημείωσε και αυτό το τρίμηνο μια κάποια πρόοδο ως προς τους στόχους του», σημειώνει η ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η οικονομία σταθεροποιείται και η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται, ενώ η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπεται για το πρώτο μισό του 2012.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει «αποσαφηνίσει πολιτικές κατάλληλες για να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπεται πως η χώρα θα μπορέσει να σημειώσει και άλλη πρόοδο ως προς τους στόχους του προγράμματος, την επόμενη περίοδο».

Σε σχέση με την απόφαση, η Κριστίν Λανγκάρντ, νέος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε: «Το πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικά αποτελέσματα. Το έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία σταθεροποιείται και η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται. Ωστόσο, καθώς πολλές σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μένει να εφαρμοστούν, παραμένουν οι σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Μια βιώσιμη και διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη, ώστε το έλλειμμα να σταματήσει να κινείται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, αν θέλουμε να επιστρέψει η ανάκαμψη.

Οι Aρχές έχουν κάνει κάποια πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί και έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα που θα «ρίξουν» το έλλειμμα της κυβέρνησης κάτω από το 2% έως το 2014. Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει δύσκολα θέματα, περιλαμβάνοντας τους γενικούς κανόνες για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, τη δυνατότητα να κλείσουν οι ανεπαρκείς δημόσιοι οργανισμοί και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Η έγκαιρη και στο ακέραιο εφαρμογή του είναι κρίσιμη, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών θα βελτιώσουν τα έσοδα και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Επίσης, η κα Λανγκάρντ εξήγησε πως «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την τόνωση των επενδύσεων, την ανάπτυξη και τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Παρότι ο στόχος των πωλήσεων 50 δις κρατικής περιουσίας είναι πολύ φιλόδοξος, η ίδρυση ενός ανεξάρτητου οργανισμού αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στην έγκαιρη και διαφανή επίτευξή του. Για να ισχυροποιήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη συνέργεια μεταξύ ιδιωτικοποιήσεων και μείωση των διοικητικών εμποδίων στην επένδυση.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να διευρυνθεί και να περιλάβει το αναποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την υψηλή φορολόγηση της εργασίας. Για να περιφρουρήσουμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ πρέπει να στηθεί και ένα σύστημα υποστήριξης και επανακεφαλαιοποίησης. Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το ΕΚΤ παραμένει κρίσιμη, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας»

Τέλος, η γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «κρέμεται» από την έγκαιρη και αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, «χωρίς κανένα περιθώριο για διολίσθηση αλλά και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron