Οικονομία
Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα μετά την κρίση

Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα μετά την κρίση

  • 09 Ιουλίου 2011, 08:43

Το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times για τις απόψεις του Κεμάλ Ντερβίς και την ανάπτυξη στην Ελλάδα:

«Κάποια μέρα, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, η Ελλάδα θα βγει από την παρούσα κατάσταση της μισθωμένης υπηρεσίας. Αλλά τι θα κάνει για τα προς το ζην; Συχνά ακούω ισχυρισμούς ότι η απάντηση είναι «τίποτα»- τι μπορούν να εξάγουν οι Έλληνες; ρωτούν οι κριτικοί.

Σε γενικές γραμμές, η απάντηση μου σε τέτοιους ισχυρισμούς είναι ότι υποφέρουν από την πλάνη της τοποθέτησης κακώς του συγκεκριμένου: μία οικονομία, ακόμη και εκείνη ενός μικρού έθνους, είναι ένα πολύ περίπλοκο πράγμα, με περισσότερες πιθανότητες από όσα μπορεί να αποκαλύψει μία περιστασιακή, από την κορυφή μέχρι κάτω, επισκόπηση.

Ωστόσο, είναι ωραίο να βλέπεις τον Κεμάλ Ντερβίς – που στην πραγματικότητα γνωρίζει κάτι για την οικονομία του Αιγαίου – να ζυγίζει κάποιες συγκεκριμένες ιδέες:

Ως μέλος της Ε.Ε. και ως μία χώρα με υψηλά εισοδήματα παρά τις παρούσες δυσκολίες, η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να βασιστεί στο να είναι ένας κόμβος κατασκευής για απλά προϊόντα που παράγονται με χαμηλούς μισθούς. Ένας τουριστικός τομέας υψηλής ποιότητας θα παραμείνει κεντρικός στο μέλλον της Ελλάδας, δυναμωμένος και θα συμπληρωθεί από περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, κοινότητες συνταξιούχων από την βόρεια Ευρώπη και υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών σε πλεονεκτικό κόστος. Θα πρέπει να βρει κόγχες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να συμμετέχει στις παγκόσμια δομής της. Τέλος, με αξιοσημείωτες πιθανότητες για ηλιακή και αιολική ενέργεια οι πράσινες τεχνολογίες μπορούν μακροπρόθεσμα να γίνουν μία τεράστια πηγή ανάπτυξης.

Αυτό ακούγεται εύλογο. Βασικά ο Ντερβίς λέει: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία- και σίγουρα αυτό είναι σωστό. Ένα θεαματικό αρχιπέλαγος σε ένα υπέροχο κλίμα που είναι μέρος της Ευρώπης θα πρέπει να προσφέρει πολλές ευκαιρίες όταν η Ελλάδα δεν θα σταυρώνεται πια πάνω σε έναν σταυρό από ευρώ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron