Διεθνή
Πανευρωπαϊκό φαινόμενο η διαφθορά

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο η διαφθορά

  • 21 Ιουλίου 2011, 10:25

Η διαφθορά αποτελεί συστατικό της επιχειρηματικής κουλτούρας πολλών χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Ernst&Young, οι δωροδοκίες συνιστούν σε πολλές χώρες καθημερινότητα.

Κορυφαία στελέχη και απλοί εργαζόμενοι από 2.300 επιχειρήσεις σε 25 ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα που διενήργησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Ernst & Young. Κεντρικό της θέμα η διαφθορά στον κόσμο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα οι δωροδοκίες για τη διασφάλιση παραγγελιών και ανάθεσης έργων συνιστούν σε πολλές χώρες καθημερινότητα. Και το πρόβλημα οξύνεται σε εποχές οικονομικής ύφεσης.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις φαίνεται, ωστόσο, ότι έχουν πάρει το μάθημά τους από τα διάφορα σκάνδαλα που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τη δημοσιότητα και διαχειρίζονται πλέον με μεγαλύτερη ευαισθησία το ζήτημα της διαφθοράς.

Η κρίση παράγοντας διαφθοράς

Μόνο το 3% των γερμανών μάνατζερ και το 12% των υπολοίπων εργαζομένων θεωρούν το «λάδωμα» θεμιτό μέσο για τη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Στην προηγούμενη έρευνα του 2009 το σχετικό ποσοστό ξεπερνούσε το 25%. Σε σύγκριση, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το 18% των μάνατζερ και το 17% των απλών εργαζομένων θεωρεί θεμιτή τη δωροδοκία για τη διασφάλιση παραγγελιών.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας υπάρχει συνάρτηση μεταξύ της ανεκτικότητας έναντι της διαφθοράς και της κρίσης όπως την βιώνουν οι επιχειρήσεις. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει και για τη Γερμανία, η οποία υπέφερε λιγότερο από άλλες χώρες από την πρόσφατη οικονομική ύφεση. Λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά φαίνεται να είναι και οι εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες. Και όπως είχε επισημάνει πριν από μερικούς μήνες ο γενικός διευθυντής του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κρίστιαν Χούμποργκ «οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν με ποια ρίσκα συνδέεται μια μετοχή που θέλουν να αγοράσουν. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται μια επιχείρηση και με ποιον τρόπο. Θέλουν να γνωρίζουν τι θα συμβεί εάν προκύψουν αλλαγές στις εν λόγω χώρες».

Η διαφθορά συνιστά καθημερινή πρακτική

Όσο πιο μικρή είναι η ανησυχία για το μέλλον μιας επιχείρησης τόσο πιο μεγάλη είναι και η αντίσταση στον πειρασμό. Τόσο πιο μεγάλη είναι η σημασία της ηθικής. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί ο ένας στους πέντε θεωρεί το «λάδωμα», τα «δωράκια» και τις «ψυχαγωγικές προσφορές» αποδεκτά μέσα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η «διάθεση» αυτή στην Ρωσία και την Ελλάδα. Αντίθετα, μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις στη Νορβηγία και τη Γαλλία, αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η διαφθορά συνιστά καθημερινή πρακτική στις χώρες τους. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της διαφθοράς στις επιχειρήσεις των γοργά αναπτυσσομένων χωρών. Στη Γερμανία το 45% των στελεχών υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφθορά στις καθημερινές συναλλαγές. Περίπου το 60% των εργαζομένων εκτιμά ότι σε εποχές κρίσης, τα διευθυντικά στελέχη δεν παίρνουν στα σοβαρά την επιχειρηματική ηθική, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Στο επίπεδο των μάνατζερ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 78%. Οι συντελεστές της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στη Γερμανία καταβάλλονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επιχειρηματικό κλάδο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron