Αρχική
Ιδιωτική τράπεζα ενεργοποίησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας

Ιδιωτική τράπεζα ενεργοποίησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας

  • 25 Αυγούστου 2011, 15:58

Έντονες φήμες κυκλοφορούν στην αγορά, που θέλουν ιδιωτική τράπεζα να ενεργοποίησε το ELA, το Emergency Liquidity Assistance, δηλαδή τον Έκτακτο Μηχανισμό παροχής Ρευστότητας από την ΤτΕ, αντλώντας 2,1 δισ. ευρώ. Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι «δεν σχολιάζουμε για το ELA» και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εν λόγω είδηση.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φήμη που κυκλοφόρησε φαίνεται ότι έχει βάση, ενώ αναφέρεται και το όνομα της τράπεζας που έκανε χρήση του ELA. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υπογράψει με την ΤτΕ το πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA  και πλέον ανά πάσα στιγμή αυτό μπορούσε να ενεργοποιηθεί.

Ο μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) θα δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την  ΤτΕ η οποία θα κάνει αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών τα οποία θα έχουν καταπέσει ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ. Όμως το ELA είναι απλώς μια λύση ανάγκης και θα ήταν λάθος να το δαιμονοποιήσουμε. Το σοβαρό είναι να μην στερηθούν την ρευστότητα οι τράπεζες.

Οι καταθέσεις του Δημοσίου κρατούν στην ζωή τις ελληνικές τράπεζες

Μέχρι τώρα, το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται από τις καταθέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, με  7 - 8 δισ. ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα. Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο, για να στηρίξει τις τράπεζες, φροντίζει πάντα για την διασφάλιση της ρευστότητάς τους. Οι καταθέσεις του Δημοσίου στις τράπεζες ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δισ. ευρώ. Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το τραπεζικό σύστημα, γιατί, αν δεν είχαν υπάρξει καταθέσεις από το Δημόσιο, πιθανότατα το τραπεζικό σύστημα να είχε "τιναχτεί" στον αέρα!

Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και με νομοθετική πράξη, δηλαδή να διοχετεύει ρευστότητα προς τράπεζες που εμφανίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας, ήταν σωστή, υπό την έννοια ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί η σταθερότητα του συστήματος. Το ελληνικό κράτος πάντως πλειστάκις έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.

Το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες ελληνικές τράπεζες (τέσσερις ή πέντε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο, όσον αφορά την ρευστότητά τους. Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και δύο μεγάλες και τρεις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες, λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων -που φθάνει σε μηνιαία βάση τα τρία με τέσσερα δισ. ευρώ-, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Ωστόσο, οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα, ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους.

Αποτάθηκαν και στην ΕΚΤ και έτσι εξηγείται γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενω οι προβλέψεις κάνουν λόγο ότι θα αυξηθεί στα 105 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την ρευστότητα, τα στοιχεία για τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ την ερχόμενη Τρίτη.

Όμως, ως γνωστόν, οι εγγυήσεις των τραπεζών έχουν απολέσει μέρος της αξίας τους, και οι τράπεζες για να μπορούν να δανείζονται είτε καταθέτουν περισσότερες εγγυήσεις είτε καταθέτουν ρευστά διαθέσιμα για να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα των collaterals. Εσχάτως παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στα collaterals και η ενεργοποίηση του ELA θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανή.

Ο ρόλος του ΕLA

Η ΤτΕ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και πιο ακραίες κρίσεις, σε περίπτωση που ανακύψει θέμα με την ρευστότητα των τραπεζών, ενεργοποιώντας το  Emergency Liquidity Assistance, δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ, η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ. Το ELA θα  αποτελεί ένα εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την κεντρική τράπεζα ώστε να αποφορτίσει τυχόν εμπλοκή με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ζητήσει από την ΤτΕ και προφανώς έχουν παρασχεθεί όλα τα στοιχεία για το πώς λειτουργεί αυτός ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας.

Η ΤτΕ έχει ενημερώσει αναλυτικά το τραπεζικό σύστημα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το ELA και υπό ποιες συνθήκες. To  ELA είναι ένας μηχανισμός δύο σταδίων:

Στο πρώτο στάδιο, μια τράπεζα με μη αποδεκτά στοιχεία από την ΕΚΤ προσφεύγει στην ΤτΕ, στην εθνική δηλαδή εποπτική Αρχή, και ζητάει ρευστότητα.

Στο  δεύτερο στάδιο, οι τράπεζες, εφόσον έχουν καταπέσει μέρος των collaterals από την ΕΚΤ( που ανέρχονται εσχάτως στα 148,8 δισ. ευρώ), μεταφέρουν μέρος των εγγυήσεών τους στην ΤτΕ, η οποία τις κάνει αποδεκτές υπό την βασική προϋπόθεση ότι κάθε τράπεζα που θα ζητάει ρευστότητα από την ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει ως βασική προϋπόθεση το tier 1 -όχι το core tier 1- να βρίσκεται πάνω από 8%.

Η ΤτΕ έχει πλήρως προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμη να προστατεύσει την ρευστότητα των τραπεζών και -κατά συνέπεια- την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Οι αγορές τιμωρούν την "μικροψυχία" των πολιτικών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron