Διεθνή

Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρόεδρος της Γουατεμάλα

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 11:32

Δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούν τον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλφόνσο Πορτίγιο ζήτησαν από αμερικανικό δικαστήριο χθες να εμποδίσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για ξέπλυμα χρήματος, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη παράτυπα στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ο περιφερειακός δικαστής Ρόμπερτ Πάτερσον ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σχετικά με το αίτημα σε προσεχή συνεδρίαση του δικαστηρίου. Οι συνήγοροι του πολιτικού ζητούν να απελευθερωθεί.

Ο Πορτίγιο, πρόεδρος από το 2000 ως το 2004, τελεί υπό κράτηση για πάνω από ένα χρόνο. Δικαστήριο στις ΗΠΑ του είχε ασκήσει δίωξη το 2009 κατηγορώντας τον για ξέπλυμα ποσού 70 εκατ. δολαρίων μέσω αμερικανικών τραπεζών.

Ο συνήγορος του Πορτίγιο Γκλεν Μακτάγκαρτ ανέφερε ότι ο αμερικανός δικαστής μπορεί να παρέμβει διότι οι αρχές της Γουατεμάλας κρατούν παράτυπα τον πελάτη του λόγω του αιτήματος των αμερικανικών αρχών και άρα ο πρώην πρόεδρος έχει δικαίωμα να ζητήσει την απελευθέρωσή του καταθέτοντας αίτημα habeas corpus.

Η πολιτική αγωγή αντίθετα υποστήριξε ότι η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα του Πορτίγιο και ότι οι αρχές των ΗΠΑ χειρίστηκαν όπως όφειλαν την διαδικασία αίτησης της έκδοσής του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας ενέκρινε τον περασμένο μήνα το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ έχει δηλώσει ότι θα αφήσει να αποφασίσει για το θέμα ο διάδοχός του στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Διεθνή




cron