Οικονομία
Τρόμο στην Ευρώπη σκορπά η περίπτωση της Ιταλίας

Τρόμο στην Ευρώπη σκορπά η περίπτωση της Ιταλίας

  • 09 Νοεμβρίου 2011, 10:46

Το πρώτο του στίγμα, μετά την αποτυχία του να λάβει την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, έδωσε με τηλεφωνική δήλωσή του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Δεν έχουμε πλέον», είπε, «την πλειοψηφία που θεωρούσαμε ότι είχαμε και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και να ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει στις αγορές. Πρέπει να αποδείξουμε στις αγορές ότι είμαστε σοβαροί».

Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μέχρι να ψηφιστεί το κρίσιμο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που περιέχει και όλα τα μέτρα λιτότητας που οι Ευρωπαίοι έχουν απαιτήσει από την Ιταλία, σε όλους τους τόνους.

Ωστόσο οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα καταφέρει να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πληθαίνουν στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζητά από τον πρωθυπουργό άμεσα εκλογές, ενώ η αντιπολίτευση συγκρότηση νέου, συναινετικού κυβερνητικού σχήματος.

Στη Ρώμη σήμερα κλιμάκιο της ΕΕ

Ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι το εποπτικό κλιμάκιο της ΕΕ φτάνει σήμερα στη Ρώμη. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αρχίσουν την διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας.

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, ωστόσο, ότι ακόμη και αν αποχωρήσει ο Μπερλουσκόνι, οι μεταρρυθμίσεις θα υιοθετηθούν.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και οι αγορές συνεχίζουν να σφυροκοπούν ανελέητα τη χώρα.

Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε χθες το 6,74%. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία είχαν οριακά αγγίξει αυτά τα επίπεδα κόστους δανεισμού όταν ζήτησαν την είσοδό τους στον μηχανισμό διάσωσης.

Υποχωρούν τα ιταλικά επιτόκια στις ασιατικές αγορές ομολόγων

Η επικείμενη αποχώρηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι οδήγησε τα ιταλικά επιτόκια να υποχωρήσουν ελαφρά στις ασιατικές αγορές ομολόγων, παρ΄ ότι παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το δεκαετές ποσοστό την Τετάρτη το πρωί έφτανε το 6,65%.

Απειλή για την Ελλάδα η ιταλική περίπτωση

Το «φάντασμα της Ιταλίας» απειλεί τώρα την Ελλάδα και εντείνει, σε σημείο στραγγαλισμού της εθνικής αξιοπρέπειας της χώρας, τις πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως παραδέχονται στελέχη της ΕΕ, τα κεφάλαια που υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής αρωγής επαρκούν για την κάλυψη της Ελλάδας, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτό θα ισχύει για καιρό.

Αν η Ιταλία αποφασίσει να ζητήσει και αυτή τη βοήθεια της ευρωζώνης, τα κεφάλαια δεν επαρκούν και θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Συνεπώς, επιμένουν τα ίδια στελέχη, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υπογράψει τάχιστα το νέο Μνημόνιο ώστε να δεσμεύσει τα αναγκαία κεφάλαια και να κατοχυρώσει ενυπογράφως την κάλυψή της μέχρι το 2015 από τις αδηφάγες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, οι παράγοντες της ΕΕ χαρακτηρίζουν παιχνίδι με τη φωτιά το αλαλούμ που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συνεχιστούν τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως αναμένουν από τα εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα της Ελλάδας να δεσμευτούν ότι επί της ουσίας θα τηρήσουν απαρέγκλιτα το νέο τριετές πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Αν η ευρωζώνη εμμείνει στη θέση αυτή, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν θα αρχίσουν μέχρις ότου φτάσουν τα έγγραφα με τις υπογραφές του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron