Editorial
Terras Irradient (Το στενό παπούτσι που πάντα σε πλήγωνε)

Terras Irradient (Το στενό παπούτσι που πάντα σε πλήγωνε)

  • 13 Νοεμβρίου 2011, 16:09

Ας ευχηθούμε λοιπόν κι εμείς, από αυτήν εδώ την στήλη, να είναι καλοτάξιδο το καράβι που λέγεται Ελλάδα, με τον νέο της καπετάνιο στο πηδάλιο και τα σκυλόψαρα να φέρνουν βόλτες ψάχνοντας λαίμαργα για ναυάγια!

Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος -ένας άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια συγκέντρωνε στο πρόσωπό του τόσες επευφημίες και θετικά σχόλια όσες και επικρίσεις, ακόμη και άμεσες ή έμμεσες ύβρεις. Ευρωπαϊστής για κάποιους, διαπρύσιος κήρυκας της οικονομικής λογικής, τεχνοκράτης και δάσκαλος των μακροοικονομικών μεγεθών και της δημοσιονομίας, ο πάντα κατάλληλος άνθρωπος στις πάντα κατάλληλες θέσεις. Για άλλους, ο εκλεκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, ο αγαπητός των χρηματιστηριακών αγορών κι ένας στυγνός αρχιμάγειρας "Σημιτικών" συνταγών για δυνατά στομάχια, καιροσκόπος και δουλευτής των συμφερόντων της παγκόσμιας ελίτ του χρήματος και γνήσιο τέκνο του αδηφάγου Καπιταλισμού!

Τον λάτρεψαν για τις ενέργειές του να εισαχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον μίσησαν για τις "πλάτες" του στο έγκλημα του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το ξεπαράδιασμα των φτωχών, αφελών νεο-Ελλήνων, στους οποίους έδωσε την δυνατότητα να δανείζονται 10 εκατ. δραχμές περισσότερο προκειμένου να "εμπλακούν" βαθύτερα στην ληστρική αυτή υπόθεση. Τον κατηγόρησαν ότι γνώριζε την αναξιότητα της Ελλάδας να εισέλθει στο κοινό νόμισμα, το ευρώ, και δεν έκανε τίποτα για να καθυστερήσει την είσοδό μας σε μια οικογένεια στην οποία πάντα θα ήμασταν "παραπαίδι".

Ειπώθηκε και γράφτηκε ότι μεταπήδησε στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξασφαλίσει το απυρόβλητο και την ασυλία σε περίπτωση που τον καλούσαν σε απολογία. Στιγματίστηκε ως στενός συνεργάτης του Σημίτη και του Παπαντωνίου -του διδύμου, δηλαδή, του φιάσκου του ΧΑΑ-, αλλά και ως "εταιριστής" και "κορπορατιστής" από την εποχή ακόμη που υπηρετούσε στην Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα της Βοστόνης (Federal Reserve Bank of Boston). Τέλος, του επιρρίπτουν τον ρόλο του "τριλατεραλιστή", εξαιτίας της συμμετοχής του στο λόμπι του Trilateral Commission -δημιούργημα του David Rockfeller με την συμμετοχή εκπροσώπων γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιρειών από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, που από την δεκαετία του 1970 ασκεί παρασκηνιακά πιέσεις για περιορισμό των λαϊκών - εργατικών κατακτήσεων και αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Αληθεύουν άραγε όλ' αυτά; Μπορούμε τάχα εμείς οι "απλοί" θνητοί ν' αναμοχλεύσουμε, έστω ν' αναψηλαφήσουμε, τα γεγονότα σε μία ακτίνα πλέον των 20 ετών, να βρούμε "νερό" σκάβοντας σε απύθμενα βάθη παρασκηνιακών δραστηριοτήτων και ανήθικων σκοπιμοτήτων; Είμαστε σε θέση να μετακυλήσουμε τους τεράστιους βράχους οικονομικών συμφερόντων και παγκόσμια οργανωμένων ομάδων της ελίτ του πλούτου; Και το πιο σημαντικό: Αν όλα αυτά τα απίστευτα τα μπορούσαμε, θα ήμασταν σε θέση να διαχειριστούμε τις αποκαλύψεις, να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες, να λάβουμε γνώση και ν' αποφασίσουμε κατόπιν σωστά;

Προσωπικά δεν ξέρω πολλούς γκουρού της μακροοικονομίας που να προέρχονται από βασικές σπουδές Φυσικής και Ηλεκτρολογίας. Ακόμη περισσότερο, δεν γνωρίζω κανέναν με την απίστευτα εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία του κυρίου Παπαδήμου. Ούτε και γνωρίζω -πέρα από κάποια βασικά- τα περί της Οικονομικής επιστήμης για να αξιολογήσω τον άνδρα. Στέκομαι μόνο στο ότι ο νέος καπετάνιος του καραβιού στο οποίο εγώ και η οικογένειά μου επιβαίνουμε, του καραβιού που λέγεται Ελλάδα, επιβλήθηκε από τα αστικά κόμματα ως εθνοσωτήρας - λύση ανάγκης (σανίδα σωτηρίας, αφού μιλάμε με όρους ναυσιπλοΐας!) χωρίς καν να ρωτηθεί το εκλογικό σώμα. Μικρό το κακό! Το εκλογικό σώμα δεν είναι ούτε σοφό ούτε άξιο να κρίνει την τύχη και το μέλλον του!

Το απέδειξε περίτρανα, αναδεικνύοντας αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές προσωπικότητες και κυβερνήσεις των τελευταίων 40 - 50 ετών. Αυτό που γρατζουνάει την λογική μου είναι το πώς είναι δυνατόν να μας σώσει αυτός που υποδείχθηκε από τους αποτυχημένους. Αυτός που στηρίχθηκε από τους αποτυχημένους και στήριξε τους αποτυχημένους. Ο άνθρωπος των τραπεζών έρχεται να προωθήσει και να εφαρμόσει το κούρεμα των τραπεζικών κερδών, οδηγώντας τον λαό στη γη της... ευρωπαϊκής επαγγελίας; Ο ηλεκτρολόγος - φυσικός με το διδακτορικό στα Οικονομικά μπορεί άραγε να ενσαρκώσει τον φωστήρα μεσσία που θα λυτρώσει τον εργαζόμενο, τον μικροσυνταξιούχο, τον άνθρωπο του μόχθου και τον ηλικιωμένο της ευτέλειας και της απαξίωσης;

Σκεφτείτε τούτο: Επιλέχθηκε για να εφαρμόσει αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν ως αποτυχημένες ευρωπαϊκές πολιτικές, πολιτικές που οδήγησαν στο "κλέψιμο" των ζωών μας, πολιτικές της ύφεσης και της παρακμής. Φορέσαμε όλοι ένα στενό ζευγάρι παπούτσια και δεν κάνουμε βήμα εμπρός επειδή μας πληγώνουν. Κι όταν το νούμερο σε στενεύει, αλλάζεις παπούτσια, δεν φοράς το αριστερό στο δεξί και αντίστροφα...

 

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron