Οικονομία
Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα

  • 02 Ιανουαρίου 2012, 08:43

Καταφθάνει και πάλι η Τρόικα στην Αθήνα, σε δύο περίπου εβδομάδες από σήμερα, και η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ετοιμαστεί για το πρώτο της ραντεβού του 2012 με τους εκπροσώπους των δανειστών που επιστρέφουν για να ασκήσουν ακόμη ασφυκτικότερες πιέσεις.

Οι ελεγκτές θα απαιτήσουν από το οικονομικό επιτελείο να καθορισθούν «εδώ και τώρα» τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Το μήνυμα που κομίζουν είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω της περαιτέρω μείωσης των δαπανών, και όχι από αύξηση φόρων, δηλαδή ένα πιο επιθετικό κλείσιμο φορέων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Παράλληλα, θα γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις προκειμένου να αποφασισθούν τα επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015, τα οποία και θα εξειδικευθούν το καλοκαίρι.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, oι δανειστές ζητούν τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.), τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.

Ταυτόχρονα, ζητούν την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες στην υγεία, νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron