Οικονομία
Ως ήττα της Μέρκελ χαρακτηρίζουν την "λύση" Πέτερ Πρετ

Ως ήττα της Μέρκελ χαρακτηρίζουν την "λύση" Πέτερ Πρετ

  • 05 Ιανουαρίου 2012, 12:13

Πριν ακόμη συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το τέλος του 2011, που θεωρήθηκε καθοριστικό έτος για το ευρώ, μειώνεται η γερμανική επιρροή στην ΕΚΤ, παρατηρεί στο σχόλιο της η εφημερίδα Rheinische Post, χαρακτηρίζοντας πολιτικό και οικονομικό πλήγμα κατά της Μέρκελ το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν κατάφερε να «περάσει» τον εκλεκτό της, Γιεργκ Άσμουσεν, στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, αντιπολίτευση και σχολιαστές χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του Βέλγου Πέτερ Πρετ στην συγκεκριμένη θέση ως ήττα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Η ΕΚΤ, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη γερμανογαλλική διένεξη για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου, επέλεξε τον τρίτο δρόμο. Το διευθυντήριο όρισε τελικά τον Βέλγο Πέτερ Πρετ στο αξίωμα αυτό, ο οποίος διαδέχεται τον Γερμανό Γίργκεν Σταρκ, που παραιτήθηκε διαφωνώντας με την πολιτική της αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών από την ΕΚΤ αλλά και τη γενικότερη πορεία της ευρωζώνης.

Πράσινοι: Δεν είναι κληρονομικό το αξίωμα

Επικριτική είναι και η στάση της γερμανικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό, με τους Πράσινους να χαρακτηρίζουν ήττα για την κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) την επιλογή του βέλγου Πέτερ Πετ στο νευραλγικό αυτό αξίωμα. «Η εξέλιξη αυτή συνιστά για την γερμανική κυβέρνηση πολιτικό κόλαφο στο πεδίο των προσωπικών επιλογών», τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Γκέρχαρντ Σικ, προσθέτοντας ότι «απέτυχε η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε κληρονομικό το αξίωμα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ».

Σόιμπλε: Μια ισορροπημένη απόφαση

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβαίνει στην εκτίμηση ότι με τη νέα της στελέχωση η ΕΚΤ είναι θωρακισμένη για τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων στο διευθυντήριο της ΕΚΤ συνιστά μια ισορροπημένη απόφαση», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε.

Την έκπληξή της για τις εξελίξεις στο διευθυντήριο της ΕΚΤ εξέφρασε η φιλελεύθερη πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, Μπιργκίτ Ράινεμουντ. «Κρίμα που η Γερμανία δεν έλαβε το αξίωμα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt η κα Ράινεμουντ, αρνήθηκε ωστόσο ότι η αποτυχία αυτή συνιστά «κόλαφο» για τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron