Ανάλυση
Σε "συμπληγάδες" η κυβέρνηση Παπαδήμου

Σε "συμπληγάδες" η κυβέρνηση Παπαδήμου

  • 07 Ιανουαρίου 2012, 13:19

Οι νέες... εκπτώσεις στα εργασιακά θέματα, αφενός, και τα νέα εισπρακτικά μέτρα που έρχονται με την νέα χρονιά, αφετέρου, συνιστούν τις "συμπληγάδες από τις οποίες η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι υποχρεωμένη να διέλθει προκειμένου να εμφανιστεί ως φερέγγυα στα μάτια των δανειστών μας. Κι αυτό σαφώς δυναμιτίζει τα θεμέλιά της, αφού θέτει σε άμεσο κίνδυνο την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Μόλις μία ημέρα μετά τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου είχε προϊδεάσει ότι στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα «θα συζητηθούν όλα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουν και δεκτά», ο Λουκάς Παπαδήμος προανήγγειλε πλήρη αποδοχή, χωρίς «κόκκινες γραμμές», των απαιτήσεων της Τρόικα προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση την οποία χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως νέες εκπτώσεις σε εργασιακά δικαιώματα αλλά και μειώσεις εργασιακών αμοιβών. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν δραματικοί τόνοι από τον πρωθυπουργό για την επίτευξη μιας μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης και την ανάγκη για τη συνέχιση της συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η υπογραφή για τη νέα δανειακή σύμβαση, την αναδιάρθρωση χρέους κατά 100 εκατ. ευρώ με τα μέτρα του οικονομικού προγράμματος 2012 - 2015, τα όσα εκκρεμούν από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αλλά και τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012 για να καλυφθούν οι ελλείψεις του 2011, είναι ένα συνολικό πακέτο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χωρίς τη συμφωνία με την Τρόικα και την χρηματοδότηση που αυτή προβλέπει, η χώρα δε θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Και γι' αυτό δεν κρύβει ότι, προκειμένου να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας, ο κ. Παπαδήμος είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα. Ακόμη και θέματα ταμπού για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η κατάργηση των ορίων του κατώτατου μισθού αλλά και αυτών καθ' εαυτούς των 13ου και 14ου μισθών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Θα τα στηρίξουν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ (που ήδη μπαίνει άμεσα σε φάση εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού);

Το μείζον ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων πήρε παράταση και δεν συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ωστόσο, πίσω από τον όρο «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» που υπήρχε στην τελευταία επιστολή της Τρόικα, δεν υπάρχει μόνο η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και το νέο φορολογικό σύστημα, αλλά υποκρύπτονται επιπλέον μείζονα ζητήματα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, ακόμα και η μείωση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, πακέτο που θα πλήξει καίρια και τον ιδιωτικό τομέα.

Το πρώτο σημαντικό crash test για την κυβέρνηση Παπαδήμου αναμένεται να είναι η εκ νέου απαίτηση της Τρόικα για επιβεβαίωση της συμφωνίας των τριών κομμάτων (έγγραφη ή μη) επί των μέτρων που θα ζητηθούν και αφορούν στην περίοδο τουλάχιστον έως το 2015 -μια τακτική αντίστοιχη εκείνης του περασμένου Νοεμβρίου, όπου είχαν ζητηθεί υπογραφές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση. Ο εκβιασμός και αυτή τη φορά θα αφορά στην εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης, η οποία μάλιστα δεν είναι 7 αλλά 89 δισ. ευρώ...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron