Κοινωνία
Κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι

  • 13 Ιανουαρίου 2012, 07:51

Τον κώδωνα του κινδύνου να κοπεί άμεσα το ρεύμα κρούει η ΔΕΗ, σε όσους καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό που περιέχει το λεγόμενο χαράτσι ακινήτων και έχει ήδη παρέλθει το χαριστικό περιθώριο των 80 ημερών.

Εντολές να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε επτά σπίτια και τρία καταστήματα της Καλαμάτας δόθηκαν από τη ΔΕΗ. Οι υπάλληλοι όμως που κλήθηκαν να εφαρμόσουν την εντολή βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΜΕ που εμπόδισαν τελικά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα δόθηκε η διευκρίνιση ότι οι εντολές αφορούσαν λογαριασμούς ηλεκτρικού που δεν είχαν πληρωθεί καθόλου, κι όχι ειδικά αυτούς που δεν είχε καταβληθεί το τέλος ακινήτων.

Την Παρασκευή 13-1-2012, στις 12:45, κάτοικοι της Λαμίας θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της ΔΕΗ για να παραδώσουν τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας «για το παράνομο, αντισυνταγματικό και εκβιαστικό χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ» και καλούν «όλους τους πολίτες να παραβρεθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που αρνήθηκε να αναλάβει τη διακοπή του ρεύματος σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος, τώρα και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ιδιωτών εργολάβων που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για το έργο αυτό δηλώνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης οικιών αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους αντικοινωνικό έργο.

Μάλιστα τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, το πρωί, μπροστά από τα γραφεία ενός τέτοιου εργολάβου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, δράση διαμαρτυρίας κατά των διακοπών αυτών υπό την προτροπή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης και στην οποία συμμετείχαν μέλη λαϊκών Συνελεύσεων από όλη σχεδόν την Αττική, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του κινήματος «Δεν Πληρώνω» με συμμετοχή δεκάδων συναγωνιστών.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, όπως «Θα είμαστε εδώ, θα είμαστε εκεί δεν θα επιτρέψουμε καμιά διακοπή» και «Παιδεία και υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό».

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση να μπει το «χαράτσι» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μετά την παρέμβαση στην Κομισιόν του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, εξετάζεται ακόμη και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει και πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χαράτσι αυτό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron