Διεθνή
Η διαφθορά δεν έχει... πατρίδα!

Η διαφθορά δεν έχει... πατρίδα!

  • 13 Ιανουαρίου 2012, 10:39

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας για τα επίπεδα διαφθοράς στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώθηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά - Καπαρδή, τους συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την μη κυβερνητική οργάνωση «Διαφάνεια - Κύπρος» και με την συμβολή των φοιτητών του μαθήματος «Επιχειρηματική Ηθική» του πανεπιστημίου, είναι πως τα κρούσματα διαφθοράς αυξάνουν με ανησυχητικό ρυθμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (ποσοστό 86%), ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ότι θα αυξηθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης (ποσοστό 79%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 93%) θεωρεί ότι η δωροδοκία ή και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος είναι υπαρκτή και είναι διαδομένη περισσότερο στους πολιτικούς, σε δεύτερο επίπεδο στους κρατικούς λειτουργούς που εμπλέκονται σε δημόσιες προμήθειες (ποσοστό 92%) και σε τρίτο επίπεδο στην Αστυνομία (ποσοστό 90%). Σημειώνεται ότι τα ίδια περίπου αποτελέσματα είχε δείξει και η περσινή έρευνα.

Με βάση την έρευνα, γενεσιουργοί παράγοντες για την διαφθορά θεωρούνται από τους Κύπριους η ατιμωρησία για τη διαφθορά (84%), η ελάχιστη προσπάθεια από τους πολιτικούς (κυβέρνηση και κοινοβούλιο) για την καταπολέμηση της (84%), η αναξιοκρατία και το «ρουσφέτι» που χαρακτηρίζει τους διορισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες (82%) και η αποδοχή ότι η διαφθορά είναι μέρος της καθημερινής ζωής (81%).

Όσον αφορά την ευθύνη για την καταπολέμηση και αποτροπή της διαφθοράς, το 84% πιστεύει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης, το 81% θεωρεί ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών και το 80%, της Αστυνομίας.

Η θέση της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2011 της Διεθνούς Διαφάνειας ήταν 30η, ενώ το 2010 ήταν 28η.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Κύπρο, παρόλο που έχουν ληφθεί κάποια νομοθετικά και άλλα μέτρα, η «γάγγραινα» της διαφθοράς συνεχίζει να μαστίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό. Το πολυδιάστατο κόστος της διαφοράς επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει όλους τους πολίτες, με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει την φτώχια και διευρύνει τις ανισότητες, όπως επισημαίνεται στην έρευνα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Διαφάνεια- Κύπρος» εισηγείται ορισμένα μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως την ορθή εφαρμογή μιας νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες», την καθιέρωση πλήρους διαφάνειας, τη δημιουργία «Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς», όπως έχουν πολλές χώρες και τη θέσπιση νομοθεσίας για προστασία του πληροφοριοδότη, όπως έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν, σε ποσοστό 52%, γυναίκες και σε ποσοστό 48%, άντρες από 18 ετών μέχρι και συνταξιούχους. Το 34% αυτών που πήραν μέρος είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, το 37% τριτοβάθμιας και το 29% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron