Οικονομία
"Κούρεμα" ομολόγων και για τους μικροεπενδυτές θέλει η Τρόικα!

"Κούρεμα" ομολόγων και για τους μικροεπενδυτές θέλει η Τρόικα!

  • 24 Ιανουαρίου 2012, 12:34

Ένα ένα βγαίνουν στην φόρα τα χθεσινοβραδινά τεκταινόμενα στο συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε από τους Ευρωπαίους την συμβουλή να μην εξαιρεθούν του κουρέματος οι ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα) ομολογιούχοι. Με λίγα λόγια, οι δανειστές μας επιθυμούν να επεκταθεί το κούρεμα και σε όλους όσοι επένδυσαν τον οβολό τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και όχι μόνο  στους θεσμικούς μεγαλοεπενδυτές.

Μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο να εξαιρέσει από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τα φυσικά πρόσωπα. Όπως είχε αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Κυβέρνηση εξέταζε τρόπους με τους οποίους το κούρεμα θα περιοριζόταν στους θεσμικούς επενδυτές και δεν θα έθιγε τα φυσικά πρόσωπα που τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι τίτλοι που δεν ανήκουν σε θεσμικούς επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι και προ ημερών διαβεβαίωναν πως τα εν λόγω ομόλογα θα εξαιρούνταν από το γενικό κούρεμα και δεν θα καλούνταν οι κάτοχοί τους από την Κυβέρνηση να μετάσχουν στο PSI.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση να καλέσει κι αυτούς τους αποταμιευτές - επενδυτές να υποστούν το κούρεμα, όπως όλοι.

Το μόνο που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών είναι να προβλέψει την εκ των υστέρων αποζημίωση των φυσικών προσώπων. Κάτι ανάλογο θα γίνει άλλωστε και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα οποία μετά το PSI το Δημόσιο θα μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron