Πολιτική
Ο Καψής για τα δημοσιεύματα περί εξωτερικού "επιτρόπου"

Ο Καψής για τα δημοσιεύματα περί εξωτερικού "επιτρόπου"

  • 28 Ιανουαρίου 2012, 21:13

Την ευθύνη για τον προϋπολογισμό της χώρας φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση, τόνισε σε αυστηρό τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση».

Αυτό δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την έντονη φημολογία, που έχει ξεσπάσει, σχετικά με ευρωπαϊκό σχέδιο για ειδική επιτροπή που θα ελέγχει την τήρηση του προϋπολογισμού, στην χώρα μας.

Σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στο ζήτημα, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κάθε πλευρά, αναφέρει ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, εξάλλου, «επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών».

«Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής», συνεχίζει η ανακοίνωση, «και σε συνεργασία με τους εταίρους, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η «Ομάδα Δράσης», συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού», συμπληρώνει.

Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011, σύμφωνα με τον κ. Καψή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
cron