Οικονομία
Άνω του 70% οι απώλειες του τραπεζικού τομέα απ' το PSI

Άνω του 70% οι απώλειες του τραπεζικού τομέα απ' το PSI

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 22:00

Πάνω από το 70% θα φτάσουν οι ζημιές για τις τράπεζες, από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, έδωσε ένα πρώτο στοιχείο από τους όρους, που συμφωνούνται για το PSI plus.

«Μιλάμε για μια περικοπή σε ονομαστικές αξίες ομολόγων 50%, άρα για μία περικοπή παρούσης αξίας μετοχών των τραπεζών, που υπερβαίνει το 70%. Και, εν όψη του μεγέθους της παρέμβασης, που πρέπει να γίνει, υπάρχει μία συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση αυτή», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως οι τράπεζες έκαναν ένα βήμα πίσω από την αρχική τους θέση, με την οποία δεν αποδέχονταν το κούρεμα να ξεπερνά το 70%.

Επιπλέον πως, υπό αυτές τις συνθήκες, το μέσο επιτόκιο θα είναι στα επίπεδα που ζητούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή, όχι υψηλότερα από το 3,5% με 3,75%.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κούρεμα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως είναι ένα ανοικτό ζήτημα και πως γίνονται συζητήσεις γι' αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί δική της υπόθεση, είπε ο υπουργός οικονομικών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron