Οικονομία
Αποζημίωση των πληγέντων από τα επισόδια ζητούν ΕΒΕΑ - ΕΣΕΕ

Αποζημίωση των πληγέντων από τα επισόδια ζητούν ΕΒΕΑ - ΕΣΕΕ

  • 15 Φεβρουαρίου 2012, 12:59

Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Αναστάσιο Γιαννίτση, απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με την οποία ζητεί την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την άμεση αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, καθώς και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Εντός της ημέρας, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΒΕΑ, μετά και την ολοκλήρωση της καταγραφής από τα συνεργεία του, ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές, ανέρχεται σε 177, εκ των οποίων 45 (επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, 4 βιβλιοπωλεία, 5 πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης – υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Ομοίως και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ ) ζήτησε με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης την άμεση έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση του νόμου οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω καταστροφών και τις σχετικές προθεσμίες για την υπαγωγή στις διατάξεις του. Επιπρόσθετα, έχει ανακοινώσει ότι παραχωρεί μέρος του ετήσιου εργοδοτικού συνδικαλιστικού της πόρου, προτείνοντας ταυτόχρονα την ανάληψη μέρους των δαπανών αποκατάστασης των κατεστραμμένων εμπορικών καταστημάτων, από τα Επιμελητήρια των Αθηνών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ( ΚΕΕΕ ) και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ( ΕΣΑ ).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron