Οικονομία
Η Ελβετία αποφασίζει να "ξεπλύνει" τις καταθέσεις της

Η Ελβετία αποφασίζει να "ξεπλύνει" τις καταθέσεις της

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 21:45

Στην υιοθέτηση αυστηρότερων όρων, όσον αφορά τις καταθέσεις ξένων υπηκόων, προσανατολίζεται η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, η ελβετική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει μια στρατηγική με στόχο να κατατίθεται στις τράπεζες της Ελβετίας μόνο «καθαρό χρήμα», και να αποτρέπονται οι καταθέσεις φοροφυγάδων ανά τον πλανήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να θεσπιστούν νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες τα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα ανάσχεσης των εισροών από αφορολόγητα κεφάλαια. Η υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ ανέφερε ότι οι τραπεζίτες στην Ελβετία πιθανότατα σύντομα θα είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να απαιτούν οι καταθέτες να υποβάλλουν «υπεύθυνη δήλωση» ότι τα κεφάλαιά τους έχουν ήδη φορολογηθεί στις πατρίδες τους.

Οι ελβετικές Αρχές έχουν εμπλακεί σε αρκετές διενέξεις με τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για ζητήματα που άπτονται της φοροδιαφυγής. Ειδικά στη διένεξη με την Ουάσιγκτον, η Βέρνη είναι αποδέκτης αιτιάσεων για 11 τράπεζες της Ελβετίας, που έχουν δεχθεί ως καταθέσεις σημαντικά αφορολόγητα ποσά Αμερικανών πολιτών, σχολίασε σήμερα κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα τεθεί σε ισχύ σύντομα η τραπεζική συμφωνία που συνήφθη με το Βερολίνο, όπως και αυτή με το Λονδίνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron