Πολιτική
"Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη"

"Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη"

  • 14 Μαρτίου 2012, 14:25

«Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη» ονομάζεται το νέο κόμμα, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσαν στην Αίγλη του Ζαππείου οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και πρώην υπουργοί Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης. Την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη, ενώ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Χάρης Καστανίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- οι διαγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Σπύρος Κουβέλης και η πρώην βουλευτής Πέμη Ζούνη.

Κατσέλη: Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, θα οδηγηθούμε μαθηματικά σε νέα μέτρα

«Σας ακούμε και προχωράμε μαζί για μια νέα κοινωνική συμφωνία, για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη», είπε η κ. Κατσέλη κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης.

Κάλεσε σε ανατροπή της αντίληψης που βάζει τους δανειστές πάνω από τον λαό και τις αγορές πάνω από την δημοκρατία και επισήμανε ότι οι πολιτικές του Μνημονίου θα βυθίσουν τη χώρα στην ύφεση, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω και θα καταστεί τελικά μη βιώσιμο.

«Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, θα οδηγηθούμε μαθηματικά σε νέα μέτρα», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, τονίζοντας ότι πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί αμέσως ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στο οποίο θα αποκλείεται η εξαθλίωση του λαού.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η εκπόνηση του σχεδίου αυτού είναι απαραίτητη για τον επιπλέον λόγο ότι σύντομα, όπως εκτίμησε, θα οδηγηθούμε σε νέες σκληρές διαπραγματεύσεις.

Στον πυρήνα της πολιτικής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» βρίσκεται, όπως είπε η κ. Κατσέλη και «ακύρωση στην πράξη των αρνητικών προσανατολισμών του δεύτερου Μνημονίου».

Καστανίδης: Υπάρχει ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση

Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης, αναφέρθηκε κατ' αρχήν στις δύσκολες στιγμές που πέρασε «με τον εαυτό του» αναρωτώμενος αν μπορούσε να «υπερβεί μια ζωή δοσμένη στο ΠΑΣΟΚ». Τελικά «συνειδητοποίησα ότι μου έμενε η ανάμνηση (από το ΠΑΣΟΚ), αλλά παρόν δεν έβλεπα», τόνισε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ελπίδα και όχι τεχνικούς της εξουσίας, καθώς και μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική έξοδο από την κρίση βασισμένη σε ένα συμφωνημένο με την κοινωνία σχέδιο.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» ανήκει στον χώρο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του νεοσυσταθέντος κόμματος, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση η οποία βρίσκεται μεταξύ του τυφλού «όχι» και του τυφλού «ναι».

«Η μάχη μας θα είναι απέναντι στις αγορές, η πολιτική είναι το πρωτεύον και όχι τα εξωθεσμικά κέντρα» επισήμανε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος κατέληξε -επικαλούμενος τον Οδυσσέα Ελύτη- λέγοντας: «Θα επιχειρήσουμε μαζί με τον λαό ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά».

Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, η ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» προέκυψε ως αναγκαιότητα απάντησης στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να εκφραστεί από νέου τύπου ανοιχτά και δημοκρατικά σχήματα και ως αποτέλεσμα των ριζικών μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της χώρας, καθώς και στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

Στόχος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», όπως σημειώνεται, είναι να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για τη διατύπωση και υλοποίησης μιας ρεαλιστικής και συγχρόνως ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με τις ιδεολογικές ρίζες της να βρίσκονται στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, επιτακτικό στόχο της πολιτικής της «Κοινωνικής Συμφωνίας», αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης το οποίο ανατρέπει τη συλλογιστική της μονόπλευρης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης και προωθεί την πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που αντιρροπούν τον αρνητικό προσανατολισμό του Νέου Μνημονίου.

Το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης θα συνοδεύεται από πολιτικές που προωθούν την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, τη βιώσιμη ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη, μια εθνική στρατηγική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και συμμαχίες για μία προοδευτική Ευρώπη.

Στο νέο πολιτικό φορέα καλούνται να συμμετάσχουν «αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων».

«Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα, να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο», καταλήγει η διακήρυξη.

Πετσάλνικος: Λάθος τέτοιες κινήσεις

«Είναι λάθος η δημιουργία αυτής της κίνησης. Χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση το ΠΑΣΟΚ τώρα. Η πλατιά προοδευτική παράταξη τους χρειάζεται όλους, και γι' αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Έξαρχος: Η πολυδιάσπαση δεν βοηθά τη χώρα

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα αντιμετωπισθεί με πληθωρισμό κομμάτων και αρχηγών. Η πολυδιάσπαση των κομμάτων δεν βοηθά την χώρα σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία», σχοίασε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron