Αθλητικά
Όνειδος και αηδία

Όνειδος και αηδία

  • 19 Μαρτίου 2012, 08:10

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου, για μια ακόμη εξελίχθηκε σε ντροπή για το άθλημα. Ο απολογισμός του χθεσινού αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο οποίος διεκόπη στο 83' εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων που ξέσπασαν στο ΟΑΚΑ, είναι 23 συλλήψεις, 57 προσαγωγές και 20 αστυνομικοί τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, αρχικά, πολυπληθής οργανωμένη ομάδα προσώπων επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, σίδερα, πέτρες καθώς και άλλα αντικείμενα, με σκοπό να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Η ομάδα αυτή αποκρούσθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου έξω από το ΟΑΚΑ γινόταν «πόλεμος» από φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, τα οποία εκτοξεύονταν προς τους αστυνομικούς.

Μόλις έληξε το πρώτο ημίχρονο, ομάδες ατόμων βγήκαν από τις κερκίδες του σταδίου, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με φωτοβολίδες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών συνεχίστηκαν και στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου πενήντα λεπτών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών, σπάζοντας τα κιγκλιδώματα και πετώντας μολότοφ και φωτοβολίδες με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στις κερκίδες του σταδίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα για κατοχή μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλα αδικήματα αθλητικής βίας και άλλοι 57 προσήχθησαν.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων και ερευνών κατασχέθηκαν έξω από θύρα 3 δοχεία των 16 λίτρων με εύφλεκτο υλικό, 3 βόμβες μολότοφ, 15 βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 20 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Βαλβέρδε: Δεν έχω λόγια

Αηδιασμένος από τα όσα είδε για ακόμα μια φορά στα ελληνικά γήπεδα εμφανίστηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, αρνήθηκε να σχολιάσει τη νίκη της ομάδας του στο μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και σε μια επίδειξη ήθους ασχολήθηκε με τα όσα έγιναν. Παράλληλα ο έμπειρος προπονητής απέφυγε να σχολιάσει το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τα επεισόδια αυτά, την απόφασή του να παραμείνει στον πάγκο των «ερυθρόλευκων».

«Βλέπω πως περνάει ο καιρός και γίνονται τα ίδια. Γι’ αυτό δεν έχω λόγια. Οπότε σήμερα δεν είναι μέρα να είμαστε χαρούμενοι. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και τώρα που κέρδισε η ομάδα μου», είπε ο Βάσκος τεχνικός.

Συνέχισε: «Όμως εγώ είμαι προπονητής του Ολυμπιακού και θέλω να αναλύσω το παιχνίδι. Ήταν χλιαρό, είχαμε μια καλή στιγμή στο δεύτερο λεπτό και μετά οι δύο ομάδες βγήκαν πολύ κρύες. Φαινόταν ότι όποιος έβαζε το γκολ θα έπαιρνε και το παιχνίδι. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να παίξουν οι παίκτες γιατί τους απασχολούσε ο θόρυβος, όλοι ήταν κρύοι και ήταν ένα απαίσιο παιχνίδι.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί πιστεύω πως το ποδόσφαιρο αρέσει στον κόσμο, ο οποίος πάει για να δει θέαμα και τίποτα άλλο. Η αλήθεια είναι πως αυτά έχουν σχέση και με την κακή κατάσταση των Ελλήνων και αυτό επηρεάζει και στο γήπεδο. Δεν μου αρέσει καθόλου το ότι χρησιμοποιούν τον κόσμο που περνάει δύσκολες στιγμές για να δικαιολογήσουν τα όσα γίνονται στο γήπεδο».

Τέλος ερωτηθείς για το αν τα όσα έγιναν τον κάνουν να μην θέλει να συνεχίσει, είπε: «Μη ρωτάτε κάτι τέτοιο σήμερα. Θα πάρω την απόφασή μου όταν έρθει η ώρα. Πρέπει να σκεφτώ διάφορα πράγματα. Έχω δει να γίνονται επεισόδια σε πολλά γήπεδα και σήμερα ήταν κάποια από τα σοβαρότερα. Θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή. Όπως έχω ξαναπει, εγώ είμαι ένας ξένος που έχει έρθει να δουλέψει εδώ. Εσείς θα πρέπει να ασχολείστε και να κάνετε το ποδόσφαιρο ωραιότερο. Δεν είναι η δουλειά μου να παραδώσω μαθήματα. Ήρθα να απαντήσω ερωτήσεις για το ποδόσφαιρο, παρόλο που σήμερα δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο».

Καταδίκασε τα επεισόδια ο Φερέιρα

Απογοητευμένος από την εικόνα του ΟΑΚΑ και τα σοβαρά επεισόδια εμφανίστηκε και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός καταδίκασε τα όσα έλαβαν χώρα στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, ενώ δεν παρέλειψε να… πετάξει και σπόντα για την διαιτησία του Τάσου Κάκου.

«Ήθελα να είμαι εδώ και να μιλήσω για ένα μεγάλο ντέρμπι, για έναν μεγάλο αγώνα, δεν μπορώ να σχολιάσω όμως κάτι που δεν υπήρξε. Δεν έγινε. Σαν επαγγελματίας λυπάμαι πολύ, σαν άνθρωπος που αγαπάει τον Παναθηναϊκό, δεν τα κατανοώ αυτά. Δεν μπορώ να κατανοήσω πολλά που συμβαίνουν. Επίσης δεν μπορώ να σχολιάσω για παίκτες που δεν ήρθαν να παίξουν και να είναι παρατηρητές.

Δεν θα ήθελα να πω πράγματα για τα οποία στο μέλλον να μετανιώσω. Ξέρω ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο από ότι μέχρι τώρα και τελειώνω με μια δόση ειρωνείας φυσικά για την διάρκεια όλων αυτών των μηνών δεν άξιζε να φοβάται κανέναν τον Παναθηναϊκό. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους δημοσιογράφους γιατί δεν θα μιλήσω για τον αγωνιστικό τομέα», τόνισε αρχικά.

Κλείνοντας, σχολίασε: «Θα έλεγα ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Ολυμπιακός έπαιξαν και για άλλη μια φορά συνέχισαν να υπάρχουν θέματα διαιτητικά. Αλλά πραγματικά δεν θέλω να μιλάω για πράγματα που θα μετανιώσω. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός με τόσο κόσμο που ήρθε θα ήθελαν να είναι μια γιορτή. Λυπάμαι, καλό σας βράδυ».

 

Οργανωμένο σχέδιο

Για οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων έκανε λόγο με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταδίου, Λάζαρος Γρύλης.

«Δεν έγιναν απλά τραμπουκισμοί, αλλά βαρβαρισμοί. Κατέστρεψαν αυτό το στολίδι. Το ερώτημα είναι πως βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά κοντά στα επίσημα. Πέρασαν τόσα πράγματα μέσα στο γήπεδο, κροτίδες, φωτοβολίδες, μολότωφ. Η ατμόσφαιρα θύμιζε Πάσχα! Κάποιοι δεν έκαναν προφανώς έλεγχο. Ήταν οργανωμένο σχέδιο, αν δεν πήγαινε καλά το παιχνίδι να ξεκινούσαν τα έκτροπα. Είδατε τι έγινε μετά το γκολ», είπε αρχικά ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ.Α. και κατέληξε:

«Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των οπαδών είναι η γηπεδούχος ομάδα. Έμπαιναν κατά σειρά, ο ένας έβαζε τον άλλο μέσα! Έμπαιναν από τη θύρα των επισήμων και από τη θύρα 35. Μέχρι και το ρολόι κάηκε. Ευτυχώς που δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι. Λίγο ήθελε να θρηνήσουμε θύματα. Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν να γίνουν σήμερα επεισόδια. Ήταν προαποφασισμένα. Μετά παραπονιούνται γιατί τα γήπεδα δεν εξυπηρετούν. Αφού τα καταστρέφουν οι ίδιοι».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron