Απόψεις - Συνεντεύξεις
Ανάπτυξη και οξύμωρα

Ανάπτυξη και οξύμωρα

  • 25 Μαρτίου 2012, 13:58

του Ηρακλή Ρούπα

Είναι κάποιες στιγμές που ταυτόσημες εξελίξεις και η συνεπακόλουθη ενημέρωση δημιουργούν συνθήκες συμπτώσεων. Όταν δε πρόκειται για σημαντικά θέματα όπως η «αναπτυξιακή» πορεία της χώρας –ειδικότερα δε σε θέματα ενέργειας- τυχόν αρνητικές συμπτώσεις δημιουργούν «οξύμωρα».  “Oxymora” στην επικοινωνιακή γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να εκλείψουν άμεσα κατά την διαδικασία εξορθολογισμού των λειτουργιών του κράτους.

Το βασικό οξύμωρο βρίσκεται σήμερα στην στρατηγική ανάπτυξης –ή ανυπαρξία της- καθώς ενώ όλοι θέτουν αυτό σαν πρώτη προτεραιότητα, η «αποκρυπτογράφηση» του τι εννοεί κάθε πλευρά παραπέμπει στο υφιστάμενο  ιστορικά συνονθύλευμα απρογραμμάτιστων και αποσπασματικών ενεργειών  που ακόμα και σήμερα τείνουν να αναιρούν τον όποιο εμβρυακό προγραμματισμό ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, στην παρούσα φάση ο προγραμματισμός εστιάζεται σε επίπεδο αόριστων εξαγγελιών εντυπωσιασμού. Η αδυναμία υλοποίησης αποτελεί το βασικό «οξύμωρο».

Η εξαγγελία υπογραφής της συμφωνίας για το «Ταμείο Εγγυήσεων» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο θετικό βήμα. Ακόμα και η παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου αναβάθμισε το γεγονός. Η υπογραφή όμως ακολουθήθηκε από «έκκληση» της  Υπουργού Ανάπτυξης προς τους τραπεζίτες « να δώσουν προτεραιότητα στην διανομή των κονδυλίων». Πως πρέπει όμως να εκλάβει την «έκκληση» αυτή ο απλός μικροεπιχειρηματίας ή ακόμα ο απλός σκεπτόμενος αναγνώστης; Απευθύνεται η Υπουργός προς τους τραπεζίτες που στηρίχθηκαν από το μνημόνια και το PSI να στηρίξουν το σκέλος εκείνο της οικονομίας που κατά το παρελθόν αποτελούσε το πλέον κερδοφόρο σκέλος εργασιών των τραπεζών μόνον στην βάση ευχών;

Οξύμωρο πρώτο

Εν μέσω την «αναπτυξιακής αυτής φρενίτιδας», η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν εγκεκριμένα και είδη χρηματοδοτούμενα προγράμματα –ειδικά στον τομέα των φωτοβολταικών- οδηγεί ορισμένες να τροποποιούν μονομερώς συμβατικές σχέσεις χρηματοδότησης με επενδυτές, οδηγώντας τους σε οικονομικό στραγγαλισμό ή στην «αγκαλιά» του ολιγοπωλίου των ολίγων μεγάλων, απαξιώνοντας την δυναμική των μικρομεσαίων. Κατά τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές αφ ενός μεν ότι κανείς επιχειρηματίας στην παρούσα κρίση δεν έχει την δυνατότητα να βασισθεί στις τράπεζες –γεγονός μάλλον αυτονόητο σήμερα- αφ ετέρου δε ότι οι «εκκλήσεις» γενικώς κυβερνητικών παραγόντων περισσότερο αδυναμία επιβολής δείχνουν παρά ουσιαστικό παρεμβατικά αναπτυξιακό λόγο. Παρά τις γενικές λοιπόν επισημάνσεις η διαμόρφωση επενδυτικής στρατηγικής αποτελεί ακόμα στοιχεί ουτοπίας.

Οξύμωρο δεύτερο

Την εβδομάδα που διανύουμε όσοι παρακολουθούν ξένα ειδησεογραφικά δελτία θα διαπίστωσαν ότι τόσο στον τηλεοπτικό Bloomberg όσο και στο CNN τα Σκόπια έχουν επιδοθεί σε σημαντικά διαφημιστική καμπάνια παρουσίασης της χώρας αυτής ως «επενδυτικού παραδείσου». Η προσέλκυση επενδυτών γίνεται μέσω επισήμανσης του «φιλικού» επενδυτικού περιβάλλοντος. Μέχρι λοιπόν αν ξυπνήσουν από τον λήθαργο οι διαχρονικά κοιμώμενοι κυβερνητικοί παράγοντες αρκεί να αναλογισθούμε τι επιπτώσεις θα έχει για την προσδοκόμενη ροή επενδύσεων στην χώρα μας η ύπαρξη ενός πρόσθετου φορολογικού και κοστολογικού παραδείσου στα βόρεια σύνορά μας. Ειδικά έάν προωθηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκλείπει λοιπόν η ταχύτητα αντανακλαστικών.

Οξύμωρο τρίτο

Τρία οξύμωρα σηματοδοτούν γενικότερη αδυναμία αναπτυξιακού σχεδιασμού από όλα τα κόμματα. Τρία οξύμωρα αυτής της εβδομάδας…Το ζητούμενο είναι πότε τέτοιας μορφής αντιπαραβολή και σύγκριση εννοιών και πράξεων θα μας οδηγούν σε παραγωγικές σκέψεις και συλλογισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνεισφορά μας στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα είναι η ύπαρξη των ελληνικών λέξεων όπως «oxymoron» στις περισσότερες γλώσσες τις Ευρωζώνης.


(εφημερίδα Κέρδος 24/3/2012)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron