Οικονομία
Σχέδιο σωτηρίας από ενδεχόμενο "τσουνάμι" πλειστηριασμών

Σχέδιο σωτηρίας από ενδεχόμενο "τσουνάμι" πλειστηριασμών

  • 24 Απριλίου 2012, 10:49

Σχέδιο σωτηρίας από ενδεχόμενο "κραχ" στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων επεξεργάζονται από κοινού η Τρόικα και οι τράπεζες. Στόχος του σχεδίου, να φέρει βαθιά ανάσα σε περίπου 60 - 70 χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και ταυτόχρονα να προφυλάξει την αγορά ακινήτων από πιθανούς μαζικούς πλειστηριασμούς.

Την ώρα όπου τα κόμματα εξαντλούν τις προτάσεις τους για το θέμα σε προεκλογικές κορόνες, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την Τρόικα, επεξεργάζονται σχέδιο ενοικίασης για 3 χρόνια των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προς το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά μόνο στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα οδηγήσει σε μερική διαγραφή του δανείου και σε άτυπη αναστολή των πλειστηριασμών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και 1 ευρώ, έχει απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, απανωτές συναντήσεις του κλιμακίου στελεχών της τρόικας, που ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα, με τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά των πιστωτών προτάθηκε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης των περίπου 70.000 στεγαστικών δανείων που δεν αποπληρώνονται ανάλογο με αυτά που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, προσαρμοσμένο ωστόσο στα ελληνικά δεδομένα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron